Cimosovi dobavitelji naj bi podlegli pritiskom vodstva družbe in v zadostni večini pristali na zunajsodno poravnavo terjatev. Za uspešnost dogovora bi morali predlog podpreti imetniki najmanj 90 odstotkov poslovnih terjatev do družbe, ki skupaj znašajo okoli 90 milijonov evrov. Ta prag je po neuradnih informacijah že dosežen.

Ob začetku prisilne poravnave so na Cimosu in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) napovedovali, da se bodo morali dobavitelji odpovedati le 20 do 30 odstotkom terjatev. Ko so prejšnji mesec v podpis prejeli drugačen, manj ugoden predlog, je to med njimi sprožilo val nezadovoljstva. Nekateri od njih so se celo obrnili na nekatere ključne kupce družbe. Po novem se bodo morali dobavitelji, ki dobavljajo slovenskemu delu Cimosa, odpovedati kar 45 odstotkom terjatev. Po odpisu dolgov jim bo družba takoj poplačala 25 odstotkov terjatev, 30 odstotkov pa bodo prejeli v prihodnjih treh letih.

Ker prisilne poravnave Skupine Cimos v državah nekdanje Jugoslavije, kamor se je družba v preteklosti na veliko širila s prevzemi, niso mogoče, je Cimos dobaviteljem, ki dobavljajo hčerinskim družbam v tujini, ponudil občutno boljše poplačilo. Tako bodo morali pristati na odpis četrtine terjatev, 40 odstotkov jih bodo prejeli v kratkem, 35 odstotkov pa v prihodnjih dveh letih. Če dobavitelji ne bi pristali na Cimosov predlog odpisa dolgov, bi jim morala družba poplačati celotni znesek terjatev. V tem primeru pa se ne bi zmogel izogniti stečaju. Na vprašanje, ali so dobavitelji k podpisu pogodbe pristopili v zadostni, torej 90-odstotni večini, v Cimosu niso konkretno odgovorili: »Sklepanje dogovorov še ni končano.«

Še vedno ni znano, kolikšnim terjatvam se bodo morale odpovedati banke upnice. Te nestrpno pričakujejo načrt o finančni reorganizaciji. Rok za njegovo oddajo je koprsko okrožno sodišče, ki bedi nad postopkom prisilne poravnave, podaljšalo do začetka novembra. V Cimosu so zatrdili, da je priprava sanacijskega načrta v sklepni fazi. Ker bodo morali s sanacijskim načrtom, preden ga bodo posredovali na sodišče, soglašati v Bruslju, na voljo ni več veliko časa. Zaradi lanskoletnega poroštva države v višini 35 milijonov evrov, ki je bilo že un ovčeno, bo za evropsko komisijo ključno vprašanje, ali bo aktualni sanacijski postopek Cimosu omogočil dolgoročno preživetje.

Iz rednega poročila o poslovanju družbe je razvidno, da se je izguba iz poslovanja (EBIT) avgusta zvišala za dobrih 10 odstotkov, na 1,8 milijona evrov. Za 8,33 odstotka pa je bila v primerjavi višja čista izguba, ki je znašala 3,4 milijona evrov. V prvih osmih mesecih letošnjega leta je Cimos pridelal že skoraj 41 milijonov evrov izgube, negativni kapital pa je znašal kar 132,19 milijona evrov.