Stečajni upravitelj Mercate Branko Đorđević bo jutri poskušal prodati skoraj četrtinski lastniški delež Splošne plovbe. Izklicna cena znaša 33,8 milijona evrov.

Tudi po pričakovanjih Đorđeviča dražba ne bo uspela. Februarja prihodnje leto bo o usodi tega deleža odločalo tudi koprsko sodišče. Mercata je namreč pred stečajem sprožila sodni spor, v katerem zahteva, da Splošna plovba, njen večinski nemški lastnik Döhle ICL in Pomorska družba, ki jo prav tako obvladujejo Nemci, od Mercate odkupijo četrtinski delež za dobrih 50 milijonov evrov. To je zahtevala na podlagi družbeniške pogodbe, ki med drugim določa, da družbenik iz lastništva družbe lahko izstopi, če ne more več izpolnjevati svojih obveznosti. Mercata je namreč v času vložitve tožbe že bila tik pred insolvenčnimi postopki. Vrednost deleža je Mercata pod vodstvom Marka Mencina izračunala na podlagi takratne vrednosti kapitala Splošne plovbe.

Kako bo sodišče razsodilo v odškodninski tožbi, je težko napovedovati, nadaljevanje pravdanja pa je zaradi visokih stroškov in nizke stečajne mase negotovo. Kot je pojasnil Đorđević, sodne takse znašajo prek 180.000 evrov, stroški odvetnika, upoštevajoč višino tožbenega zahtevka, pa okrog 250.000 evrov. Sodišče je sicer že zaprosil za odlog plačila sodne takse. Za zdaj je Mercati pri sodišču uspelo doseči, da bo sodna taksa plačana po prodaji deleža. V primeru, da sodišče ne bo razsodilo v korist Mercate, namerava Đorđević upniški odbor pozvati k financiranju dodatnih pravdnih stroškov.

Celotna likvidacijska vrednost premoženja Mercate v stečaju, ki vključuje nekaj nepremičnin in avtomobil, namreč znaša le okrog 270.000 evrov. Po drugi strani so upniki v stečajno maso prijavili 33,5 milijona evrov terjatev, pri čemer je Đorđević prerekal 4,5 milijona evrov. Največji upnik Splošne plovbe z okrog osmimi milijoni terjatev je ravno Döhle ICL. Slednji je leta 2012 odkupil sedemmilijonsko terjatev Unicredit banke do Mercate, ki je bila zavarovana z 19-odstotnim lastniškim deležem v Splošni plovbi. Na podlagi te terjatve je Döhle tudi sprožil stečajni postopek Mercate. Banke upnice – Probanka, Unicredit banka in Gorenjska banka – so v stečaju družbe skupaj prijavile za dobrih enajst milijonov evrov terjatev, ločitvenim upnikom jih je Đordević priznal dobrih 17 milijonov.

Spor med Mercato in Döhle ICL sicer traja že vrsto let, Mercata pa je zaradi sporne privatizacije Splošne plovbe vložila več kazenskih ovadb. Na osnovi ene zadnjih je specializirano državno tožilstvo proti družbi Döhle ICL in njenemu lastniku Jochenu Thomasu Döhleju zahtevalo sodno preiskavo. To ovadbo naj bi Mercata vložila zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju zlorabe uradnega položaja in pravic nekdanjega finančnega ministra, danes že pokojnega Andreja Bajuka. Kot smo že poročali, so v Mercati prepričani, da naj bi Döhle Bajuka večkrat nagovarjal, naj mu omogoči postopni prevzem večinskega deleža Splošne plovbe, med drugim tako, da Mercati prepreči, da bi presegla nadzorni delež v Splošni plovbi. To se je nazadnje tudi zgodilo. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so nam pojasnili, da bo sodna preiskava predvidoma zaključena prihodnji mesec. Odvetnik Gregor Velkaverh, ki zastopa Döhleja, sodne preiskave ni komentiral, prav tako pa ni odgovoril na vprašanje, ali se bo nemški ladjar prihodnji teden udeležil dražbe za nakup deleža Splošne plovbe.

Konsolidirani prihodki Splošne plovbe, ki jo vodi Egon Bandelj, so se lani občutno znižali, in sicer za 20 odstotkov, na 96,7 milijona evrov, v primerjavi z letom 2011 pa za skoraj tretjino. Tako kot v letu 2012, ko je konsolidirana izguba znašala 12,5 milijona evrov, je Skupina Splošna plovba tudi lani zaključila v rdečih številkah, pri čemer je izguba znašala 6,5 milijona evrov. Vsaj izgubarsko poslovanje Splošne plovbe v letih 2012 in 2013 kaže, da je bila odločitev države leta 2012 unovčiti prodajno opcijo in Döhleju prodati še preostalo četrtino delnic Splošne plovbe, pravilna. Od prodaje preostalega lastniškega deleža družbe je država iztržila okoli 60 milijonov evrov. To je skoraj dvakrat več od tržne vrednosti približno enakega lastniškega deleža družbe, ki ga bo Đorđević prodajal čez nekaj dni.