Nedavna prodaja celjskega Hotela Štorman nepremičninskemu mogotcu Aleksandru Jančarju bi lahko s položaja odnesla direktorja KBM Leasinga Damjana Kozjaka.

V Novi KBM, edini lastnici družbe, so potrdili, da z revizijo poslovanja preučujejo tudi morebitne nepravilnosti v postopku prodaje hotela. Katere sume preverjajo revizorji, za zdaj ostaja neznanka. V NKBM, ki jo vodi Aleš Hauc, dodatnih pojasnil o tem ne dajejo. Kljub temu na vprašanje, ali Kozjak še uživa njihovo zaupanje, niso odgovorili. To pa bi lahko potrjevalo neuradne informacije, da naj bi se v vrhu KBM Leasinga pripravljale zamenjave. Kozjak je na čelo KBM Leasinga prišel oktobra lani iz družbe KBM Invest. Na položaju je zamenjal Ireno Brumen, ki je družbo po odhodu Igorja Šujice, najtesnejšega sodelavca nekdanjega predsednika uprave banke Matjaža Kovačiča, vodila le dobro leto dni.

Po naših informacijah naj bi banka prav zaradi zadeve Štorman z nekaterih zadev, ki sodijo pod okrilje KBM Leasinga, umaknila tudi dosedanjega hišnega odvetnika NKBM Francija Matoza. Spomnimo, slednji se je v začetku januarja v imenu KBM Leasinga pojavil pred vrati Hotela Štorman, danes preimenovanega v Hotel Celeia. Novinarjem je pojasnil, da se je družba zaradi dolgov tedanjega lastnika Zvoneta Štormana odločila za prevzem hotela. Toda že v naslednjih dneh se je izkazalo, da je šlo za skrbno zrežiran nastop. KBM Leasing je namreč že dva tedna pred tem hotel prodal podjetju Eurotas, ki ga lastniško obvladuje Jančar. S tem so v KBM Leasingu preprečili prenos terjatve do Štormana in z njo tudi hotela na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Za hotel so iztržili 1,5 milijona evrov, kar je bilo pol manj od višine terjatve do Štormana, za nameček pa Eurotas tega denarja ni plačal, ampak ga bo KBM Leasingu ob pologu v višini 100.000 evrov nakazal v mesečnih obrokih po 15.000 evrov.

Štorman je kmalu udaril nazaj: v obliki tožbe zaradi motenja posesti in celo zahteve za stečaj KBM Leasinga. Matoz je tako že nekaj dni pozneje v medijih izjavljal, da KBM Leasing ni ne prevzel ne zapečatil hotela. Vnela se je večmesečna pravna vojna. Ta se je končala konec aprila, ko je Štorman padel v osebni stečaj, njegova upraviteljica Alja Markovič Čas pa je zemljišče ob nekdanjem hotelu za leto dni oddala v najem Eurotasu.

Del Matozovih poslov v KBM Leasingu naj bi zdaj prevzela odvetniška pisarna Nine Zidar Klemenčič, stare znanke Aleša Hauca. Ta jo je namreč na veliko najemal že v času, ko je sedel na čelu Pošte Slovenije. Po javno dostopnih podatkih je banka pogodbo z njo podpisala 9. julija. »Podrobnosti o poslovnem odnosu z odvetniškimi pisarnami zaradi zaščite interesov družbe KBM Leasing in pogodbenih partnerjev ter spoštovanja zaupnosti ne razkrivamo,« so sporočili iz NKBM.

KBM Leasing je lansko leto končal globoko v rdečih številkah. Družba je lani ob šestih milijonih prihodkov ustvarila rekordnih 40 milijonov evrov izgube, h kateri so 34,6 milijona evrov prispevale še slabitve premoženja in rezervacij. Na zadnji dan lanskega leta je imel KBM Leasing že 37,6 milijona evrov negativnega kapitala, vrednost družbe pa je NKBM v bilancah slabila za okoli 25 milijonov evrov. Družba, ki v poslovnih knjigah vrednost zalog in nekratkoročnih sredstev vrednoti le še na slabih 13 milijonov evrov, že od druge polovice leta 2012 ne sklepa novih lizinških poslov, po programu prestrukturiranja pa sodi med neključne dele Skupine NKBM. Vsa denarna sredstva preusmerja v odplačilo finančnih obveznosti, del projektov in naložb pa je letos prenesla na DUTB.