Sumi prilagajanja javnih naročil vnaprej izbranim ponudnikom, domnevni kartelni dogovori med dobavitelji opreme, očitki o prirejanju investicijske dokumentacije, domnevno prenapihnjeni načrti za razvoj omrežja... Vse to bo predmet forenzične revizije, ki jo je pred dnevi naročil nadzorni svet Elesa. Ta je od komisije za preprečevanje korupcije (KPK) že sredi aprila prejel anonimno prijavo s podrobnejšim opisom več domnevno spornih poslov in praks iz obdobja, ko so Eles vodili Vitoslav Türk, Milan Jevšenak, Janez Hrovat in aktualni direktor Aleksander Mervar.

O podrobnostih iz vsebine prijave, ki je stresla Eles, uradno ni mogoče izvedeti ničesar. Na Elesu so nam potrdili le, da se prijava nanaša na javna naročila za projektiranje in stikališča. Od odgovornih v pristojnih službah, ki jih omenja prijava, so glede očitkov iz prijave zahtevali pisna poročila, ki naj bi sume nepravilnosti že ovrgla. O vsebini molčita tudi predsednik nadzornega sveta Elesa Marjan Ravnikar in KPK. Prvi nam je dejal le, da »so nadzorniki kot skrben gospodar sprožili postopke za zavarovanje interesov družbe«. Posle, v katerih Elesove službe očitno ne vidijo nič spornega, bo tako pregledal zunanji revizor. Na komisiji, ki jo vodi Boris Štefanec, pa so ob predhodnem preizkusu prijave ugotovili, da »vsebuje znake kršitev predpisov ali druge pomembne informacije iz pristojnosti drugih organov, ki so bili med naslovniki prijave«, torej policije in tožilstva.

Če bodo revizorji sledili prijavi, bodo po naših informacijah pod drobnogled vzeli Elesove posle z nekaterimi ključnimi dobavitelji. Prvi med njimi je njegov nekdanji hišni gradbinec Marc GP, ki je od maja v prisilni poravnavi. V času, ko je gradbinec iz Ajdovščine delal za Eles, je dokončal tudi na črno zgrajeno vilo na Parecagu, ki jo ima v lasti družina Türk. Hkrati naj bi preverili tudi vse posle, ki jih je Eles od leta 2011 sklenil s trojčkom podjetij Elektroenergetika, IBE in Korona. Z njimi je namreč tega leta sklenil okvirni sporazum, s katerim je med temi podjetji v zadnjih letih iskal izdelovalce investicijske, projektne in tehnične dokumentacije. Revizorji naj bi skušali potrditi ali ovreči sume o morebitnem kartelnem dogovarjanju izbranih podjetij in posledično rastočih cenah storitev, ki so jih ta nudila.

Pod drobnogledom revizorjev naj bi se znašle tudi investicije, pri čemer naj bi ti preverili, ali na Elesu res tudi umetno napihujejo njihov obseg. To naj bi se, kot navaja pisec prijave, dogajalo pri domala vseh členih v verigi: od Elektroinštituta Milan Vidmar (EIMV), ki poleg številnih študij za Eles piše tudi načrte razvoja omrežja, do projektantov, ki naj bi namenoma precenjevali količine posameznih materialov, in snovalcev investicijske dokumentacije. Revizorje bo tako zelo verjetno zanimalo, zakaj so bili na Elesu pri gradnji stikališč v zadnjih letih močno naklonjeni novejši tehnologiji GIS (plinsko izoliranih stikalnih celic). Čeprav drži, da so tovrstna stikališča zaradi manjše površine, ki jo zavzamejo, primernejša za urbana okolja, so hkrati tudi dražja, saj je nabor dobaviteljev majhen, zato je ključno vprašanje, na katerega bo zelo verjetno skušala odgovoriti revizija, ali je njihov nakup vedno tudi upravičen. Eles GIS stikališča tako rekoč redno naroča pri družbi Elektrotehna Elex, ki jih kupuje pri Alstomu. Investicije na Elesu sicer od leta 2007 vodi Marko Hrast, šef področja za infrastrukturo prenosnega omrežja, ki je na položaju »preživel« vse zamenjave direktorjev družbe.

Po neuradnih informacijah naj bi prijava ob množici poslov problematizirala tudi oddajanje del, ki bi jih Eles moral opravljati v okviru osnovne dejavnosti. Za pridobivanje dokazil o pravici graditi pri več daljnovodih je tako Eles med drugim najemal podjetje Aragorn, ki je registrirano za svetovanje o računalniških napravah in programih. To je že kmalu po ustanovitvi (leta 2010) od Elesa začelo dobivati posle in na razpisih premagovati ostale ponudnike. Leta 2011, ko je ustvarilo dobrih 85.000 evrov prihodkov, je samo za delo pri daljnovodu Maribor-Cirkovce I prejelo skoraj 50.000 evrov. Lastnik Aragorna je Jože Roman Puhek, sorodnik nekdanje uslužbenke Elesa Ane Puhek, ki je po javno dostopnih podatkih leta 2011 uporabljala Elesovo pisarno in elektronsko pošto.