Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik je v zadnjih mesecih pomembneje prevetril ožje vodstvo nacionalnega trgovca z naftnimi derivati ter izpeljal več menjav ključnih kadrov in direktorjev hčerinskih podjetij na Balkanu.

Že konec lanskega leta so v Petrolu iz prvotnih 19 področij oblikovali sedem ključnih divizij, dve podporni in pet poslovnih. Za nabavo in logistiko je zadolžen Berločnik, divizijo veleprodaje vodi Uroš Mesojedec, za upravljanje bencinskih servisov je zadolžen Roman Dobnikar, pravno in kadrovsko področje vodi Nina Potisek, trgovanje z električno energijo Gorazd Skubin, divizijo energetike Janez Grošelj, Tadeja Šteharnik pa je prevzela vodenje podpornih služb, torej financ, računovodstva in informatike.

Zadnji reorganizaciji so sedaj sledile tudi kadrovske menjave v ožjem vodstvu. Že v začetku prihodnjega meseca bo vodenje financ prevzel Uroš Kalan, dosedanji direktor upravljanja kreditnih tveganj v hrvaški skupini Atlantic Grupa in vodja oddelka zakladništva v Drogi Kolinski. Na tej funkciji bo nasledil dolgoletno izvršno direktorico financ Nevenko Šubelj, ki bo po novem vodila le še oddelek zakladništva. Razdelitev obeh področij na dva dela je bržkone posledica preoblikovanja Petrola iz naftne v energetsko družbo, zaradi vedno večje vpetosti na mednarodne finančne trge pa je bistveno bolj zapleten postal tudi način financiranja in zagotavljanja potrebnega obratnega kapitala.

V Petrolu so prevetrili tudi nekatere druge oddelke. Minuli mesec je tako direktor za informacijsko tehnologijo (IT) postal Pavel Škerlj, ki je bil pred tem za to področje zadolžen v Vzajemni. Za razvoj maloprodaje na vseh trgih jugovzhodne Evrope je po novem zadolžen David Korošec, ki je bil do pred nekaj tedni član uprave Petrolove hrvaške hčerinske družbe, vodenje veleprodaje pa je že lani prevzel Mesojedec.

»Zaradi zaostrenih razmer na trgu smo morali na novo postaviti poslovne procese, kar je privedlo tudi do nekaterih organizacijskih sprememb,« zadnje kadrovske spremembe pojasnjujejo v Petrolu in dodajajo, da neugodna trošarinska politika in padec prodaje naftnih derivatov od njih terja vedno hitrejše prilagajanje trgu.

V zadnjem času pa je do več sprememb prišlo tudi v nekaterih Petrolovih hčerinskih družbah. Na mesto direktorja beograjskega Petrola je bil pred kratkim imenovan Željko Bjelan, ki je že lani prevzel tudi vodenje družbe Beogas Invest. Petrol OTI Slovenija, ki se ukvarja s trgovanjem z naftnimi derivati na območju Kosova, po novem začasno vodi Stanislav Marn, že lani pa je prišlo do sprememb tudi v vodstvih Petrola Tehnologije, Petrola Geoterma, Geoenerga in sarajevskega Petrola BH Oil Company.

Medtem pa v upravi hrvaškega Petrola ostaja Jozo Kalem, čeprav je svoj preostali 49-odstotni delež takratnega Euro-Petrola že leta 2012 prodal slovenskemu naftnemu trgovcu. V Petrolu sicer pravijo, da Kalem »ne more sprejemati nikakršnih odločitev brez predsednika uprave Borisa Antoloviča«. Po neuradnih informacijah naj bi Kalem iz vodstva hrvaškega Petrola izstopil šele, ko bo dobil preostanek zadržane kupnine za Euro-Petrol, vendar pa je vprašanje, ali se to ne bo nemara zgodilo že nekoliko prej. Kot smo poročali, je tožilstvo v Karlovcu zoper Kalema v začetku leta vložilo obtožnico zaradi domnevne goljufije pri gospodarskem poslovanju in ponarejanja listin. Po poročanju hrvaških medijev se obtožnica nanaša na Kalemovo podjetje RI-Petrol, ki je bencinske servise gradilo tudi za Petrol.