Nekdanji direktor gorenjske podružnice NLB Dušan Šuštar, ki mu zaradi spornih poslov s pokojnim Dušanom Dolamičem očitajo kazniva dejanja zlorabe položaja in ponarejanja listin, se bo moral pred očitki zagovarjati tudi na sodišču.

Na specializiranem državnem tožilstvu so nam potrdili, da je preiskovalna sodnica okrožnega sodišča v Ljubljani ugodila njihovemu predlogu in izdala sklep, da se zoper Šuštarja opravi preiskava. Sklep sicer zaradi pritožbe še ni pravnomočen. Pojasnili pa so, da obdolžencu očitajo storitev kar treh kaznivih dejanj, za vsako od njih mu grozi več let zaporne kazni. Samo za zlorabo položaja je zagrožena kazen do osmih let zapora, saj naj bi prišlo do pridobitve večje premoženjske koristi.

Spomnimo, gre za Šuštarjevo posredovanje pri odobritvi slabo zavarovanega trimilijonskega posojila nekdanjemu lastniku kranjskega tekstilnega velikana Zvezda Dušanu Dolamiču. Pri tem naj bi bila NLB oškodovana v višini 1,7 milijona evrov. Na zatožni klopi bi se moral zaradi tega znajti tudi Dolamič, pri katerem so kriminalisti NPU januarja lani opravili hišno preiskavo in mu odvzeli prostost, vendar je maja letos preminil.

Ozadje Dolamičevih poslov, pri katerih naj bi sodeloval Šuštar, uradno ni znano. Po naših informacijah pa gre za posle z družbama Make up Workshop, ki je bila poslednji lastnik Zvezde, in Elektrotehna Elzas. Obe sta do danes končali v stečaju, za njima pa je ostalo na milijone evrov neporavnanih obveznosti. V stečaju prve družbe sta NLB in njena lizinška hiša prijavili za 1,2 milijona evrov terjatev, v stečaju druge družbe pa je imel LHB Finance za pol milijona evrov terjatev. V obeh primerih bodo ostali praznih rok.

Make up Workshop je imel v lasti okoli 2000 kvadratnih metrov veliko nepremičnino v Avstriji, ki jo je zastavil v zavarovanje spornega posojila. Gre za gostinsko-turistični objekt, ki stoji v majhnem naselju jugozahodno od Beljaka. Ko pa se je na njen ogled odpravil stečajni upravitelj družbe, je ugotovil, da je objekt že sedem let zapuščen. Ko ga je skušal prodati na dražbi, zanj ni dobil niti začetnih 339.000 evrov. Na koncu ga je aprila lani prodal za pičlih 63.000 evrov.

Čeprav Dolamič ni bil lastnik omenjenih družb (Make up Workshop je imela v lasti njegova hči) kot tudi ne direktor, je očitno obe upravljal prav on. Njun uradni direktor je bil Kostja Popov, ki je bil kasneje nedosegljiv za stečajne upravitelje. Po njunem propadu pa je Popov tudi zaradi 700.000 evrov obveznosti do NLB razglasil osebni stečaj.

Naključje ali ne, NLB je večmilijonsko škodo utrpela tudi s propadom Dolamičeve Zvezde, kar se je nato potrdilo tudi v kriminalistični preiskavi. Tudi v tem primeru je prišlo do prodaje poslovnih prostorov lizinški hiši NLB. Čeprav so bili vredni okoli milijon evrov, je Dolamič zanje dobil kar 4,5 milijona evrov. Zvezda posojila nikoli ni vrnila, ampak je zabredla v očitno načrtovani stečaj.