Banka Slovenije v slovenskem gospodarstvu že od konca lanskega leta opaža pozitivne trende, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila viceguvernerka Banke Slovenije Mejra Festić. Kot ugodne je izpostavila stanje na tekočem računu plačilne bilance, razdolževanje gospodarstva ter rast zaupanja v bančni sistem in povečanje obsega varčevanja gospodinjstev.

Vodja analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenija Aleš Delakorda je izboljšanje napovedi pojasnil z besedami, da so bili zadnji podatki statističnega urada nad pričakovanimi. Gospodarska rast v prvi polovici leta je znašala 2,5 odstotka.

Pred tem je Banka Slovenije izboljšala napovedi za Slovenijo že aprila, ko ji je namesto 0,7-odstotnega padca BDP napovedala 0,6-odstotno rast, zatem pa njeno pospešitev na 1,4 odstotka v letu 2015. Zdaj je napoved za prihodnje leto popravila na 1,3 odstotka, je povedal Delakorda.

Festićeva je med ključnimi izzivi za prihodnje navedla prestrukturiranje realnega sektorja, in sicer tako lastniško kot tudi finančno in poslovno. V teh procesih že in še bo aktivno sodelovala tudi Banka Slovenije.