Potem ko je Prva osebna zavarovalnica Alenke Žnidaršič Kranjc zamenjala način vrednotenja premoženja in velik del zavarovancev v pokojninskih skladih razveselila s kar deset odstotnih točk višjim donosom, so dogajanje začeli preverjati tudi v Agenciji za zavarovalni nadzor (AZN).

Eden od ciljev omenjene poteze bi namreč lahko bil umetno zviševanje vrednosti presežka kapitala, saj Prvo osebno zavarovalnico tako kot druge izvajalce dodatnega pokojninskega zavarovanja težijo večmilijonski odpisi naložb v vrednostne papirje domačih bank. Če ne bi izvedli prevrednotenja naložb, bi po naših informacijah letos namesto rekordnih ustvarila celo negativne donose.

Čeprav prehod z vrednotenja naložb po metodi do dospetja (HTM), ki jih ščiti pred velikim nihanjem, na tržno vrednost nima neposrednega vpliva na kapital družbe, se sprememba pozna na doseženem donosu kritnega sklada. »Če kritni sklad ne doseže zajamčenega donosa in nima oblikovanih rezervacij nad zajamčenim donosom, mora razliko do zajamčenega donosa pokriti družba, kar vpliva na njen izkazani dobiček in posledično na višino izkazanega kapitala,« so pojasnili na AZN. Na vprašanje, ali so morda izvedli nadzor v Prvi osebni zavarovalnici in kaj so ugotovili, pa so odgovorili, da spremembo načina vrednotenja še preučujejo, zato je ne morejo komentirati.

V Prvi osebni zavarovalnici, kjer so spremembo načina vrednotenja izvedli v treh od štirih skladov (KS 1, KS 2 in K3), v katerih varčuje okoli 160.000 zavarovancev, imajo drugačno zgodbo. »Z uporabo metode tržnega vrednotenja se je Prva po načinu vrednotenja približala konkurenci, ki pretežno že uporablja takšen način vrednotenja,« so povedali. Zavračajo tudi navedbe, da so to naredili z namenom zvišanja kapitala. »Zaradi spremembe načina vrednotenja naložb so se sredstva v upravljanju povečala in posledično se je povečal tudi zahtevani kapital,« so dodali. Po novem tako potrebujejo več kapitala. »Prva ta kapital ima oziroma ga ima več, kot bi ga potrebovala,« so poudarili.

V skladu z mednarodnimi računovodskimi standardi so morali prevrednotiti ves portfelj naložb v kritnem skladu. Kot smo že poročali, večino njihovega premoženja v upravljanju predstavljajo državne obveznice, ki imajo določen izkupiček ob zapadlosti.

Po zagotovilih pristojnih v Prvi osebni zavarovalnici so tudi že odpisali podrejene obveznice Banke Celje. V teh so imeli njihovi pokojninski skladi po zadnjih informacijah ujetih za okoli 3,7 milijona evrov premoženja. »Podrejene obveznice Banke Celje so pred odpisi predstavljale samo dober odstotek vseh naložb naših skladov in so glede na to zanemarljive v celotnem portfelju naložb. Glavnino te naložbe smo odpisali že v letu 2013, tako je izpostavljenost do teh obveznic v začetku letošnjega leta znašala le še 0,2 odstotka. V letošnjem letu pa smo praktično v celoti odpisali še neodpisano vrednost,« so dejali v Prvi osebni zavarovalnici in opozorili, da sodelujejo v sodnih postopkih za povrnitev škode, nastale zaradi razlastninjena bančnih obveznic.