V izlaški družbi ETI, kjer zaposlujejo okoli 1600 ljudi, so se lani končno izvili iz negativnega trenda, ki se je začel po zanje rekordnem letu 2010. Ustvarili bodo tako višje prihodke kot višji čisti dobiček.

»V ETI ocenjujemo, da bomo v letu 2014 dosegli dvoodstotno rast prihodkov v primerjavi s prejšnjim letom, pri čemer smo imeli največjo rast na azijskih trgih (najpomembnejši vpliv je imel pri tem večji projekt v Indiji), po drugi strani pa močno čutimo posledice neurejene situacije v Ukrajini. Na tem za nas zelo pomembnem trgu se nam je namreč precej zmanjšala prodaja. Hkrati na evropskih trgih, kjer ustvarimo največ prihodkov, tudi v letu 2014 ni bilo zaznati napovedane rasti. Razlog je predvsem v težavah največjih elektroenergetskih podjetij. Večina primerljivih podjetij v panogi bo v primerjavi z letom prej imela slabše prodajne rezultate,« je poslovanje v letu 2014 komentiral generalni izvršni direktor ETI Tomaž Berginc.

Eden vodilnih svetovnih proizvajalcev rešitev za stanovanjske, poslovne in industrijske električne inštalacije je imel do konca leta po ocenah za več kot 98 milijonov evrov konsolidiranih prihodkov. Več kot 94 odstotkov izdelkov prodajo na tujih trgih, daleč najpomembnejša pa sta trga Nemčije in Poljske. Podružnice imajo tudi v večini drugih držav v regiji. Koncern ETI je imel največ prihodkov v letu 2011, kar 107 milijonov evrov, po tistem pa so nihali. Gibanje čistega poslovnega izida je bilo bolj ustaljeno. Z 2,8 milijona evrov v letu 2010 so vztrajno padali in se leta 2013 ustalili pri manj kot milijonu evrov. Kolikšen bo lanskoletni dobiček, Berginc ne razkriva, a naj bi bil višji od dobička leto prej.

Pomembneje je, da bodo v ETI prvič po treh letih izboljšali tudi denarni tok iz poslovanja (EBITDA). Še v letu 2011 je presegal devet milijonov evrov, do 2013 pa se je znižal na 7,5 milijona evrov. Kljub temu so zmanjševali finančne obveznosti do bank, po skoraj treh milijonih evrov v letu 2012 so se 2013 zmanjšale še za dober milijon evrov. Ob tem so tudi intenzivno vlagali v tehnološko opremo, in sicer med sedem in devet milijonov evrov na leto. »Letos bodo vlaganja nižja za približno 20 odstotkov, saj bomo veliko delali tudi za boljšo izkoriščenost obstoječih kapacitet,« je povedal Berginc.

Letos v ETI na ravni koncerna načrtujejo enoodstotno rast prihodkov, kar bo glede na napovedi za njihovo panogo izjemno težko. »Na evropskih trgih še vedno ni pričakovati izboljšave gospodarske situacije, zelo negotovo bo poslovanje v Ukrajini, prav tako na ruskem trgu, kjer smo lani ustanovili hčerinsko podjetje. Hkrati se bo nadaljeval vdor nizkocenovnih izdelkov na evropske trge in se bodo s tem povečevali pritiski na cene. V ETI načrtujemo, da bomo leta 2015 rasli na trgih, kjer imamo hčerinska podjetja in močno blagovno znamko, in sicer večinoma v vzhodni Evropi,« je načrte razkril Berginc. Število zaposlenih bodo tako kot lani ohranjali na enaki ravni.