Dušan Črnigoj je včeraj popoldne po dobrem letu življenja za betonsko ograjo koprskega zapora zakorakal na prostost. 14 mesecev dolgo kazen v zadevi Čista lopata bi sicer odslužil čez dober mesec, a ker je veljal za zglednega in mirnega zapornika, je uprava za izvrševanje kazenskih sankcij uslišala njegovo prošnjo za predčasni odpust. K temu je zagotovo botrovala tudi odločitev višjega sodišča v Kopru, ki je razveljavilo obsodilno sodbo v primeru Stavbenik in jo vrnilo v ponovno odločanje novogoriškemu okrožnemu sodišču. Če bi ta postala pravnomočna, bi namreč Črnigoja zaradi zlorabe notranjih informacij in nepravilnosti pri nakupu Stavbenika čakalo še tri leta zapora, plačilo 25.000 evrov denarne kazni in 1,4 milijona evrov odškodnine Primorju. Njegov odvetnik Janez Koščak je nad odločitvijo višjega sodišča zadovoljen. »To mi daje upanje, da še imamo pravno državo. Višje sodišče je v celoti pritrdilo obrambi, da pri nakupu delnic Stavbenika ni nastala materialna škoda, da se je v sodbah treba opreti na ustreznega izvedenca, česar v našem primeru ni bilo, in da pri tem poslu ni šlo za koristoljubje,« je pojasnil Koščak.

Črnigoj je tako prvi od vidnih zaprtih slovenskih menedžerjev, ki je že na prostosti. V zadevi Čista lopata, ki je na plan prišla februarja 2008 z odmevnimi aretacijami nekdanjega vodilnega moža SCT Ivana Zidarja, prve dame Vegrada Hilde Tovšak in drugih, je bil obsojen dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za gradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika. Poleg omenjenih so za zapahe tedaj poslali še nekdanjega komercialnega vodjo projektov na SCT Ivana Demšarja, Tomaža Žiberta, ki je bil na Kontroli zračnega prometa Slovenije zadolžen za obravnavo ponudb gradbenikov, ter podjetnika Boruta Farčnika in Srečka Gabriča. Demšar in Farčnik sta kazen že odslužila, Žibert, Gabrič in Tovšakova kazen prestajajo, Zidar pa po mnenju sodnega izvedenca kazni ni sposoben prestajati v zaporu.

Črnigoj s prestajanjem kazni ni odlašal, kakor je to navada mnogih slovenskih obsojencev in je že v zgodnjih jutranjih urah lanske junijske sobote sam odšel v zapor. Veljal je za zglednega zapornika in že kmalu po prihodu za rešetke začel skrbeti za zaporniško knjižnico. Za predčasni odpust iz zapora je prvič zaprosil že v začetku letošnjega leta po polovici prestane kazni, a mu ga vodstvo zapora ni odobrilo, saj je nad njim tedaj visel kazenski postopek v primeru spornih poslov pri nakupu Stavbenika. Slednji je leta 2001 prek Primorja na koncu pristal v rokah vodilnih menedžerjev Primorja. O vložitvah kazenskih ovadb zoper vodilne v nekdanjem Primorju je po stečaju slednjega razmišljal tudi stečajni upravitelj Rudolf Hramec, a kakor nam je včeraj odgovoril sodelavec stečajne ekipe odvetnik Marko Zaman, informacij o tem, kako daleč so in ali o ovadbah sploh še razmišljajo, zaradi interesov postopka ne morejo posredovati. Koščak pa zatrjuje, da se proti Črnigoju trenutno ne vodi noben drug kazenski postopek.