Za položaj direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) se poleg dveh sedanjih namestnikov direktorja agencije Anke Čadež in Primoža Pinoze poteguje še sedanja direktorica Urada RS za intelektualno lastnino Vesna Stanković Juričić. Ta je od junija 2013 tudi članica sveta ATVP, prav Stanković-Juričićevi pa naj bi po neuradnih informacijah kazalo najbolje.

Sedanjemu direktorju Damjanu Žuglju, ki se na razpis ni prijavil, poteče mandat že čez slaba dva meseca, na ministrstvu za finance pa ne komentirajo, v kateri fazi je trenutno postopek imenovanja direktorja ATVP. Tako niso razkrili niti, ali so ime predlaganega kandidata že posredovali vladi. Ta bo kandidata za direktorja ATVP predlagala državnemu zboru, ki bo sprejel končno odločitev, izbrani kandidat pa bo za imenovanje potreboval soglasje večine poslancev.

Vlada je Stanković-Juričićevo za direktorico urada za intelektualno lastnino s petletnim mandatom imenovala šele januarja lani, ko je za urad pristojno ministrstvo za gospodarstvo začasno vodil finančni minister Uroš Čufer. Vodenje urada je kot vršilka dolžnosti sicer prevzela že septembra 2013, v času ministrovanja Stanka Stepišnika, njeno trenutno najzahtevnejše delo pa je priprava novele zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Omenimo, da je po zadnjih dostopnih podatkih za lanski avgust bruto plača direktorice urada za intelektualno lastnino znašala 3755 evrov, plača direktorja ATVP, ki se tradicionalno uvršča med najbolje plačane javne uslužbence v državi, pa 6014 evrov.

Medtem ko je Žugelj pred leti na ATVP prišel z mesta direktorja Uradnega lista RS in kot zunanji kandidat na razpisu premagal takratnega namestnika direktorja ATVP Urha Bahovca, prihajajo vsi trije sedanji kandidati iz agencije. Pri tem se že ugiba, kdo stoji za katerim od njih, kateri del finančne industrije (prikrito) podpira katerega od kandidatov. Stanković-Juričićevo naj bi tako zagovarjala predvsem nekdanja vodilna ekipa na ATVP, med njimi tudi Alenka Selak, nekdanja pomočnica direktorja ATVP Nevena Boraka in tesna sodelavka Mitje Gasparija, ko je bil finančni minister. Podporo za Pinozo naj bi iskali v Alti Skupini, ki je v večinski lasti Deana Čendaka in Zvoneta Taljata in ima v lasti največjo borznoposredniško hišo Alta Invest ter družbo za upravljanje Alta Skladi, Čadeževo pa naj bi podpiral preostali del industrije.