Tomaž Subotič, ki s podporo DeSUS naskakuje funkcijo v nadzornem svetu Slovenskega državnega holdinga (SDH), prav tako naj bi bil tudi njihov kandidat za člana upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), utegne biti na obeh položajih v konfliktu interesov. Povezan je namreč celo z nekaterimi potencialnimi kupci slovenskih podjetij, medtem ko je DUTB upnica Merkurja, Skupine Avtotehna in Skupine Istrabenz, s katerimi je Subotič poslovno sodeloval oziroma to počne še danes.

Vezni člen med Subotičem in češkimi kupci slovenskih podjetij je Jakub Dyba iz družbe Genesia, sin nekdanjega češkega gospodarskega ministra Karla Dybe. S slednjim Subotič že vrsto let prijateljuje, v svojem dnevniku za časnik Delo iz leta 2011 pa ga je označil celo za enega od svojih velikih prijateljev. Jakub Dyba naj bi bil med drugim svetovalec skupine ČGS, ko je ta kupila gumarsko divizijo Save, pri nakupu Radenske pa je svetoval tudi češki Kofoli. Dyba pri načrtovanem prevzemu Elana trenutno svetuje Sportenu, pri čemer je begunjsko podjetje v lasti državnih podjetij, njegova največja upnica pa je DUTB. Subotič se skupaj z največjo češko jeklarno Moravia Steel, s katero poslovno sodeluje že vrsto let, trenutno poteguje tudi za nakup večinskega deleža podjetja Štore Steel. Največji lastnik podjetja Štore Steel je zreški Unior, ki je v polovični državni lasti. Subotič naj bi si pred dobrim letom dni prizadeval tudi za svoje imenovanje v nadzorni svet Uniorja, a mu ni uspelo pridobiti podpore državnih lastnikov.

Čeprav Subotič že več kot dve desetletji dela v Pragi, je še vedno tesno povezan s slovensko politiko, ki mu je v zadnjih dveh desetletjih odpirala pot tudi v številne nadzorne svete pomembnih podjetij. Njegova poročna priča je bil denimo nekdanji premier Anton Rop, tesne prijateljske vezi pa je imel tudi z dolgoletnim celjskim županom Bojanom Šrotom. Skupaj s slednjim je član nadzornega sveta Banke Celje, ki je bila pred kratkim kot šesta domača banka nacionalizirana, njene izgube pa so pokrili davkoplačevalci.

Nadziral Etol, Merkur, Cinkarno Celje, Radensko...

Subotič zagotovo sodi med posameznike, ki so v zadnjih dveh desetletjih nadzirali največje število podjetij. Med drugim je bil nadzornik celjskega Etola, v katerem je bil z 10-odstotnim deležem tudi drugi največji lastnik. Po sporu s takratnim prvim možem NFD Holdinga Stanislavom Valantom je Subotič odstopil s tega položaja in prodal svoje delnice, vendar očitno ohranil poslovne odnose z Etolom. Ta je na spletni strani Subotičeve krovne češke družbe Intertrade CS še danes naveden kot eden od njihovih poslovnih partnerjev. Intertrade je v preteklosti na Češkem zastopal tudi Radensko, ki jo je krajši čas nadziral Subotič. Podobno je počel tudi v primeru Merkurja. V nadzorni svet nakelskega trgovca je bil Subotič imenovan na predlog Kapitalske družbe, medtem ko je bila ena od poslovnih partneric Merkurja tudi Moravia Steel. Slovensko hčerinsko družbo Moravie Steel vodi Subotič, ki je tudi njen 49-odstotni lastnik.

Med družbami, ki jih je Subotič nadziral, so bile denimo tudi Mura, hčerinska družba NLB za faktoring na Češkem, ki je zdaj v postopku likvidacije, in Cinkarna Celje. Mura je danes v stečaju, NLB podržavljena, Cinkarno Celje pa država skupaj z nekaterimi preostalimi lastniki prodaja. Za nakup Cinkarne Celje se je že pred leti zanimal tudi eden najbogatejših Čehov Andrej Babiš, ki se danes poteguje za prevzem Žita.

Subotič hkrati s Čehi kupoval Petrol

Subotič je eden najaktivnejših zasebnih trgovcev na Ljubljanski borzi, v minulih letih pa je bil drugi največji lastnik Etola, največji zasebni lastnik Pivovarne Laško, trgoval je tudi z delnicami Cinkarne Celje, Merkurja in Petrola. Prav njegovi nakupi delnic slednjega so se časovno zelo ujemali tudi s posli skrivnostnih vlagateljev, ki se skrivajo za češko trgovinsko banko (ČSOB). Češka banka je namreč po naših analizah nakupe delnic Petrola začela konec leta 2011 in nadaljevala vse do jeseni 2012, torej prav v času, ko je Subotič prodal svoje delnice Etola in tudi sam začel kupovati delnice Petrola. Skozi leto 2012 je bil po podatkih iz mesečnih poročil Petrola o trgovanju z njihovo delnico Subotič trikrat celo med največjimi kupci delnic. Skupno jih je kupil najmanj 2500 in za njih plačal okoli 400.000 evrov. Toda tik preden bi se vpisal med največjih 50 delničarjev, je delnice prodal. Sodeč po podatkih Centralne klirinško depotne družbe KDD so njegove delnice končale prav na skrbniškem računu ČSOB.

»Ne morem vedeti, kdo je delnice kupil, saj sem jih prodal na borzi,« nam je zatrdil Subotič. Iz Petrola se je Subotič tedaj »premaknil« v Pivovarno Laško in začel agresivno kupovati njene delnice. Z nekaj več kot enim odstotkom delnic je bil krajši čas celo največji zasebni lastnik pivovarske skupine, a je sredi lanskega leta delnice začel prodajati. Zadnji paket delnic Laškega je denimo prodal le malo prej, preden je ČSOB od Istrabenza, Gorenjske banke in NLB kupila desetino Petrola. S češko banko Subotič že vrsto let sodeluje tudi poslovno. Čeprav danes pravi, da ima pri tej banki njegovo podjetje zgolj odprt račun, je sodelovanje z banko še pred tremi leti opisal bistveno drugače. Tedaj je namreč zapisal, da s ČSOB sodeluje že več kot dve desetletji, torej vse odkar je na Češkem ustanovil svojo družbo Intertrade CS. Dolgoročni odnosi so se mu očitno obrestovali, saj naj bi mu leta 2011, ko so se cene surovin na svetovnih trgih zvišale, ČSOB celo sama ponudila posojilo oziroma njegovi družbi zvišala kreditno linijo.

Od posredništva do kupovanja delnic in nepremičnin

Čeprav se njegova skupina Intertrade CS danes ukvarja predvsem s posredništvom za nekatere slovenske družbe na Češkem in prodajo železa, se je Subotič pred tremi leti podal tudi v nepremičninske posle. Tedaj je Moravia Steel nepremičnine od Istrabenza za okoli sedem milijonov evrov kupila večje zemljišče v Portorožu. Intertrade CS je poslovno sodeloval tudi s Poslovno cono (PC) Komenda, s katero so sodelovali tudi nekateri preostali prijatelji in nekdanji tesni sodelavci Toneta Ropa. Skupno je PC Komenda Subotičevi češki družbi za poslovno svetovanje nakazal 246.000 evrov. Kot je pojasnil v nedavnem pogovoru za časnik Delo, je njegova družba »imela idejo, kako spraviti v PC Komenda več čeških podjetij, pa ni bilo pravega odziva«.

Kakšen je dejanski finančni položaj Subotičevih podjetij, ni natančno znano. Po podatkih iz sodnih registrov je Intertrade CS leta 2013 ustvaril le slaba dva milijonov evrov prihodkov in okoli 0,3 milijona evrov izgube pred davki. V primerjavi z letom 2012 so bili prihodki nižji za več kot polovico, medtem ko je Intertrade CS leta 2006 denimo ustvaril okoli 17 milijonov evrov prihodkov. Po Subotičevih pojasnilih je njegova krovna družba pred časom dejavnost trgovanja s starim železom prenesla na novo podjetje, Intertrade CS pa trenutno večji del prihodkov ustvari z zastopanjem Etola in proizvajalca umetnih brusov Swaty Comet na Češkem. Ob tem omenimo, da je Swaty Comet v lasti Avtotehne, ki jo po novem obvladuje DUTB. Prav slednja bo predvidoma vodila tudi postopek prodaje Swaty Cometa, pri čemer bi bil Subotič – če bi mu uspelo imenovanje v vodstvo slabe banke – po vsej verjetnosti v konfliktu interesov. Kot poslovni partner Swaty Cometa bi mu bilo namreč na eni strani v interesu, da bodoči lastnik ohrani poslovne odnose z njegovim Intertradom, v vlogi člana upravnega odbora DUTB pa bi si moral prizadevati za čim višjo kupnino in s tem poplačilo terjatev.