Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Najlepše reke na svetu

Katera je najlepša reka na svetu? Težko vprašanje, na katero ni enotnega odgovora, sploh če bi hoteli posebej izpostaviti evropske reke. Turistične agencije so seveda napolnile splet s ponudbami za križarjenja po najlepših rekah, a kljub pregovorno različnim okusom se je težko opredeliti za pravo lestvico. Zato smo se v času, ko sonce vseeno še ima nekaj moči, odločili, da vam predstavimo najlepše reke na svetu, kot so jih pred časom videli različni spletni turistični novinarji, dodali pa smo še nekaj naših razmišljanj. Da se ne bi v Sloveniji preveč razburjali, smo izpustili najlepše slovenske reke, čeprav so nekatere primerljive z naštetimi, je pa res, da pri mnogih rekah prevladujejo zanimiva križarjenja, katerih cilj niso samo lepote rek, ampak tudi narava in zgodovinska mesta ob reki.

Nalagam galerijo
Caño Cristales

Menda ni nobenih dvomov: najlepša reka na svetu je Caño Cristales, ki ima sicer še nekaj drugih imen. Recimo Najlepša reka na svetu ali pa Reka petih barv ali pa Tekoča mavrica ali pa Reka, ki teče iz raja. Psihedelijo norih barv povzročajo avtohtone alge, ki domujejo v reki, tako da je najbolje videti rdeče, rumene, zelene, modre in črne odtenke. Reka je dolga le kakih 100 kilometrov, nikjer na svoji poti pa ne doseže širine 20 metrov. In kako priti do najlepše reke? Najprej morate jasno do Kolumbije, potem pa se morate prebiti do mesta La Macarena, kamor vozijo majhna letala s po šestimi potniki iz Villavicencie ob sobotah ali iz Bogote ob petkih. Iz La Macarene v pokrajini Meta se začne pot s čolni po pragozdu, potem pa še nekaj kilometrov pešačenja do reke, ki izvira na planoti Serrania de la Macarena. Reka premore na desetine majhnih in večjih slapov, brzic in barvnih tolmunov. V reki ni rib, na planoti pa je najti osem različnih primatov, 420 ptic, deset dvoživk in 43 plazilcev. Za obisk reke je primeren čas od junija do novembra, kampiranje ob njej ni urejeno, zoprni pa so lahko tudi kolumbijski uporniki.

Futaleufú

246 kilometrov dolga reka v severni Patagoniji s skoraj 7000 kvadratnimi kilometri porečja vzbuja pozornost s svojimi mlečno modrimi barvami. Futaleufú nastane iz ledeniških jezer v nacionalnem parku Los Alerces v Argentini in potuje skozi globoke doline in bujne gozdove preko Andov v Čile, nato pa se izlije v jezero Yelcho. Najboljši dostop je v mestu Futaleufú, po divjih vodah pa je priljubljena vožnja z rafti in kajaki. Naslednji najpomembnejši šport je muharjenje. V zadnjem času so na reki postavili nekaj hidroelektrarn, ki utegnejo okrniti turistično in športno ponudbo.

Zambezi

Četrta najdaljša reka v Afriki (dolga je 2574 kilometrov, porečje ima 1,390.000 kvadratnih kilometrov) je pomembna predvsem zaradi 108 metrov visokih Viktorijinih slapov na meji med Zambijo in Zimbabvejem. Na skrajnem robu slapov je sloviti Hudičev bazen, ki je primeren za kopanje (menda ni nevarno). Zambezi potuje skozi šest afriških držav in na njegovi poti do Indijskega oceana lahko ob nabrežjih opazujete nosoroge, krokodile, čaplje, pelikane, bivole, zebre, žirafe, slone… V vodi živi več sto različnih rib in celo sladkovodni morski psi.

Jangce

Jangce, Dolga reka ali po naše Modra reka, je najdaljša reka v Aziji in tretja največja reka na svetu. Dolga je 6418 kilometrov, izvira v Tibetu 5170 metrov nad morsko gladino, pri Šanghaju pa se izliva v morje. Potovanje po reki je pravzaprav spoznavanje kitajske kulture in zgodovine, zato turistični strokovnjaki svetujejo čim daljše križarjenje po reki, ki pa je v zadnjih letih predvsem znana po največjem jezu na svetu. Jez treh sotesk je visok 185 metrov in dolg več kot 2 kilometra. Jezero, ki je nastalo ob gradnji, je dolgo 660 kilometrov.

Hanalei

Otok Kauai je edini na Havajih, ki ima plovne reke, in Hanalei je med njimi najlepša. Pravijo, da ni večjega užitka kot sesti v kajak in se počasi zapeljati med obdelanimi polji ter zelenimi hribi, nato pa pot končati v zalivu, kjer se Hanalei izliva v Tihi ocean. Reka celo za havajske razmere ni dolga, teče zgolj 25 kilometrov, njeno porečje ima zmernih 49 kvadratnih kilometrov, izvira pa na višini 1100 metrov nad morjem. Reka je od leta 1998 skupaj še s 14 drugimi uradno del ameriške rečne dediščine, podobno kot največji most, ki se vzpenja nad najlepšo havajsko reko.

Donava

Donava je tako dolga reka, da je res težko ugotoviti, v katerem delu je najlepša. Od Schwarzwalda do Črnega morja teče 2850 kilometrov in pri tem preči ozemlje desetih držav. Morda je najlepša, kot mnoge reke, ravno pri izviru, turistični novinarji pa jo priporočajo zaradi velikih mest, ki jih obiščete, če se zapeljete po njej: Dunaj, Bratislava, Budimpešta, Vukovar, Novi Sad, Beograd… Ob reki je tudi veliko manjših zgodovinsko pomembnejših destinacij, križarjenja pa so lahko dolga od nekaj ur – po eni državi – do 14 dni, ko si ogledate skoraj vse.

Mekong

Reka, ki teče skozi Laos, Tajsko, Kambodžo, Vietnam, pa tudi skozi Mjanmar, Kitajsko in Tibet, velja za eno najbolj zelenih rek na svetu in je dolga okoli 4180 kilometrov. Njeno porečje meri 795.000 kvadratnih kilometrov in na različne načine omogoča življenje okoli 90 milijonom ljudi, ki živijo ob reki. Novinarji svetujejo križarjenje in oglede mest ob reki, predvsem pa so jim všeč mnogi starodavni templji. Reka ni idealna za plovbo, ker je lahko na določenih mestih presušena, na drugih pa je veliko brzic in slapov.

Kenai

Pri reki Kenai na jugu Aljaske gre pravzaprav samo za dve, a zelo atraktivni dejavnosti. Prva je športno ribištvo – lov velikanskih severnopacifiških lososov, ki tehtajo od 20 do 30 kilogramov (lokalni rekordni ulov je 44 kilogramov in je bil dosežen leta 1985). Druga možnost je spust po reki z različnimi čolni v idiličnem naravnem okolju. Priporočajo kajak. Odsvetujejo srečanje z medvedi, ki malicajo ribe. Sicer pa reka ni dolga, ima okoli 130 kilometrov, izvira na gori Kenai in se izliva v Tihi ocean pri mestu Kenai.

Mozela

Kakih 545 kilometrov dolga reka, ki se vije skozi Francijo, Luksemburg in Nemčijo (na hitro pa ošine tudi Belgijo), velja za eno najbolj slikovitih rek v Evropi zaradi izjemne narave ob njej. Ob reki se, potem ko priteče v Nemčijo, razprostirajo nepregledni vinogradi, v katerih uspeva izjemno grozdje za izjemna vina. Pridelujejo bele sorte, od tega več kot 50 odstotkov rizlinga. Bregovi reke so zanimivi tudi zaradi mnogi starih gradov. Različni viri jih omenjajo najmanj osemnajst v Franciji in Nemčiji, ki jih je med obiskom Mozele treba nujno obiskati.

Douro

765 kilometrov dolga reka med Španijo in Portugalsko je v zgornjem, pretežno španskem delu opremljena z mnogimi hidrocentralami, v spodnjem delu pa je plovna tudi za križarjenja, recimo osemdnevno turo od Porta do Španije in nazaj. Na portugalskih bregovih reke so griči, polni vinske trte in vinskih kleti z vse popularnejšim rdečim vinom. Če ste lenuhi, lahko ostanete kar na ladji, ki organizira tudi vinske degustacije, za vsak slučaj pa ima za poletja, ki so v teh krajih zelo vroča, tudi manjši bazen.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor

Kolumnisti Vse kolumne
22 november 2014 ob 0:00
Iz metropole na obrobje
22 november 2014 ob 0:00
Podjetna zamisel z zdravilnim napitkom
22 november 2014 ob 0:00
Dnevnik ljubiteljice kulture
22 november 2014 ob 0:00
Berlinski zidovi in švicarski mostovi
22 november 2014 ob 0:00
Zgodbe enodnevnice v času brez pravljic
22 november 2014 ob 0:00
Globusova biografija