Po besedah vodje projekta Mirana Eriča je Ljubljanica izjemno pomembno najdišče in prav na tem območju so našli že približno 40.000 let staro konico. Poleg tega je v Ljubljanici veliko izdelkov iz prazgodovinske in rimske dobe, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi ministrstva.

Ostanke razbitine bodo premestili v osrednji depozitorij za moker les

Kot je še pojasnil Erič, je ZVKDS s partnerji iz Mesta in galerij mesta Ljubljane, s Fakulteto za računalništvo in informatiko, zasebnimi podjetji ter s podporo Občine Vrhnika oktobra letos začel operativno fazo projekta dokumentiranja rimske tovorne ladje v strugi Ljubljanice pri Sinji Gorici in s premestitvijo ostankov razbitine v osrednji depozitorij za moker les. Projekt se bo predvidoma sklenil 17. oktobra.

Razbitino so odkrili med pregledom območja spomenika državnega pomena, ki ga je septembra 2008 izvedel ZVKDS pred načrtovano obnovo desne brežine Ljubljanice. Ostanki rimske tovorne ladje, ki jo strokovnjaki na podlagi analiz umeščajo na začetek 1. stoletja, so pomembno odkritje, ki presega lokalni in regionalni pomen. Konstrukcija z ugotovljeno tehniko gradnje z železnimi spojkami namreč predstavlja manjkajoči člen v raziskavah tehnologije gradnje mediteranskega tipa plovil in razvoja ladjedelništva nasploh.

Dokumentacija s pomočjo podvodnih arheoloških postopkov

Ob ponovnih pregledih maja 2009 je ZVKDS ugotovil, da je plovilo ogroženo zaradi erozije in načrtovanih posegov v brežino. Na direktoratu za kulturno dediščino so ocenili, da so podani vsi pogoji za interventno financiranje zavarovalnega posega, zato je minister javnemu zavodu odobril finančna sredstva v višini 47.500 evrov.

Ladjo bodo dokumentirali s pomočjo klasičnih podvodnih arheoloških postopkov in tehnik ter z najnovejšimi instrumenti in računalniškimi aplikacijami za dokumentiranje pod vodo in na suhem.

Hkrati z dokumentiranjem razbitine potekajo tudi pripravljalna dela za depozitorij, ki bo opremljen v skladu z muzejskimi depojskimi standardi. V depozitoriju bo potekal stalen nadzor fizikalno-kemičnih lastnosti vode in drugih vplivov okolja na shranjeno lesno gradivo.