Vse bolj sofisticirana orožja boja proti spletu

''Svoboda na spletu 2012: Globalna ocena interneta in digitalnih medijev'' je poročilo, v okviru katerega je organizacija pregledala omejitve dostopa od spleta in določne vsebine na medmrežju pa tudi kršitve pravic uporabnikov v 47 državah po svetu. Estonija je država, kjer imajo državljani največ internetne svobode, med tem ko so Iran, Kuba in Kitajska dežele, ki so najbolj restriktivne.

Čeprav so družbeni mediji igrali ključno vlogo pri vstaji ljudi v Egiptu, pa se cenzura v državi še vedno hitro stopnjuje, trdi Freedom House (FH), ameriška neodvisna organizacija. Dodajajo, da medtem ko se spletni aktivizem sicer vse bolj razrašča in stopnjuje, se avtoritarni režimi vseeno poslužujejo širših in vse bolj sofisticiranih orožij za boj proti aktivizmu.

Kitajska ima sledeč FH največjo populacijo internetnih uporabnikov, oblast pa temu navkljub tam uporabljaj najbolj sofisticirane sisteme cenzure. Njihov ''veliki požarni zid'' je postal prav zloglasen po svojem ukinjanju internetnega klepeta oziroma vse vsebine, ki se zdi sporna ali občutljiva. Na primer, letos so omejili dostop svojim državljanom do informacij o pobeglem kitajskem slepem aktivistu, ki je iz hišnega pripora pobegnil v ameriško ambasado v Pekingu, Chenu Guangchengu.

Blogerji morajo ob prijavi na stran za to, da lahko karkoli zapišejo, vnesti svoje pravo ime, kot še ne primer hudega nadzora na uporabniki spleta navede FH.

Kitajska kot inkubator novih načinov cenzure

Freedom house je Peking med drugim obtožila tudi, da so slab vpliv in neke vrste ''inkubator za sofisticirane omejitve'', ki ga kopirajo tako Belorusi, Uzbekistanci in Iračani, ki Kitajsko uporabljajo kot model za lastno omejevanje spleta.

Nemiri na Bližnjem vzhodu so le povečali cenzuro, aretacije in nasilje nad blogerji, družbene medije se je sprejelo kot glavne akterje v aktiviranju in vstaji ljudstva tako v Egiptu kot v Tuniziji. Ker so se zbali enakega učinka, so oblasti v Saudovi Arabiji takoj sprejeli ukrepe proti ''nacionalni grožnji''. Prepovedali so proteste in celo prek MMS-ov poskušali protestnike odvrniti od demonstracij. Veliko (spletnih) aktivistov, komentatorjev in blogerjev je bilo ali aretiranih ali pa ustrahovanih, občutljiva politična vsebina je bila s saudskega spleta blokirana ali cenzurirana.

Egiptovska revolucija, ki je končala tri desetletja diktature Hosnija Mubaraka, svoj vzpon dolguje spletu in spletnim medijem, kljub temu pa se je cenzura po padcu diktatorja nadaljevala. Kljub izvolitvi Mohameda Morsija je svoboda spleta tam še vedno nejasna.

Posebna pozornost ''ogroženim'' deželam

Freedom House je posebno pozornost namenila tudi deželam, ki naj bi bile ranljive za povečano omejevanje svobode govora. V Pakistanu so tako opazili nadaljujoče omejevanje uporabe interneta tako s strani vlade kot vojske, kot razlog za to pa navajajo religiozne vzroke in pa nacionalno varnost. Večkrat so zato blokirali tako YouTube, Flickr, Facebook in več blogov. Pod nadzorom FH je tudi Rusija.

''Naše ugotovitve več kot očitno kažejo, da kršitve spletne svobode postajajo vse bolj raznolike,''je dejala Sanja Kelly, vodja omenjenega projekta.