"To je najtanjši iPhone, kar smo jih kdajkoli naredili, je tudi najtanjši pametni mobilnik na svetu in tehta le 112 gramov," je na posebnem medijskem dogodku v San Franciscu povedal Applov izvršni direktor za marketing Phil Schiller. iPphone 5 je s tem za 20 odstotkov lažji od predhodnika.

Nova različica enega najbolj priljubljenih pametnih mobilnih telefonov na svetu je po navedbah podjetja oblikovana tako, da se čim bolj prilega uporabnikovi dlani, obenem pa podpira mobilna omrežja četrte generacije, ki slonijo na tehnologiji LTE.

Novi iPphone bo svojo prodajno pot začel 21. septembra, in sicer v ZDA ter šestih drugih državah - Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Avstraliji in na Japonskem. Do konca meseca naj bi bil na voljo v dodatnih 20 državah, do konca leta pa v 100 državah. Prednaročila naj bi začeli sprejemati v petek.

Kljub veliki skrivnostnosti se je podjetju Coupertina danes pripetila nerodnost, ko so na spletni strani objavili nekaj podatkov o današnji prireditvi. Objave, ki so bile hitro odstranjene, so bile naslovljene "Apple predstavlja iPhone 5" kot tudi iPod touch in iPod nano.

Ob prvi predstavitvi telefona pa je postalo jasno, da so bili pri podjetju neuspešni tudi pri preprečevanju odtekanja podatkov o telefonu v obdobju pred predstavitvijo. Dizajn iphone 5 se sklada s ponaredki, ki so se pojavili na spletu.

Povpraševanje bo veliko

Po pojasnilih analitikov bo povpraševanje po novih iphonih veliko, ker naj bi številni potrošniki z nakupom novega pametnega mobilnika čakali prav nanje. Po nekaterih napovedih naj bi jih v naslednjih mesecih prodali več deset milijonov.

Vodilni delež na ameriškem trgu mobilnih telefonov sicer zaseda južnokorejski Samsung, konec julija je po podatkih analitske hiše Comscore beležil 25,6-odstoten delež. Sledita LG z 18,4-odstotnim in Apple s 16,4-odstotnim tržnim deležem.

Glede na operacijski sistem pri zmogljivejših, pametnih mobilnikih vodijo tisti, ki imajo nameščen Googlov operacijski sistem Android. Zasedajo 52,2-odstoten delež. Na drugem mestu je Applov sistem Ios, ki ima 33,4-odstoten delež.

Applovi tekmeci so v zadnjih tednih že predstavili novosti v svoji ponudbi, med drugim finska Nokia v partnerstvu z ameriškim Microsoftom, južnokorejski Samsung in ameriška Motorola Mobility s svojim lastnikom Googlom ter ameriški spletni trgovinski velikan Amazon.