Čeprav se naše oči venomer premikajo in je njihovo gibanje skorajda nemogoče nadzorovati, je skupina strokovnjakov z univerze v Parizu ugotovila, na kakšen način lahko učinkovito "prelisičimo“ očesne mišice, da bi te proizvajale kontinuirane premike.

"V nasprotju s tem, kar verjamemo, je mogoče nadzirati premike oči. Uspelo nam je ustvariti napravo, ki nam pomaga pri tem. Lahko bi rekli, da je to kot pisalo za oči,“ je pojasnil vodja raziskovalne skupine Jean Lorenceau.

Po le nekaj urah vadbe, tako trdijo strokovnjaki, bi prostovoljci lahko v minuti na tak način zapisali med 20 in 30 besed, kar je podoben rezultat kot pri klasičnem pisanju z roko. Za ljudi, ki ne morejo premikati udov, bi lahko bila ta tehnologija svojevrsten mejnik v komunikaciji z okolico. Znanstveniki so prepričani, da bi tehnologija lahko pomagala tudi ljudem z disleksijo ali ADHD-jem.

Morda pa bi lahko naprava pomagala tudi svetovno znanemu fiziku Stephenu Hawkingu, ki mu zadnje čase zdravje peša, strokovnjaki pa se na vse pretege trudijo, da bi mu pomagali. Hawking je celo postal poskusni zajček pri razvoju naprave za branje misli.