Pri ruski vesoljski agenciji Roskosmos so potrdili, da se tovorno plovilo Progress 47 ni uspelo priključiti na ISS, ostalih podrobnosti pa niso razkrili. Ameriška vesoljska agencija Nasa pa je sporočila, da je vesoljsko plovilo sedaj na varni razdalji od ISS in bo naslednji poskus pritrditve verjetno v soboto ali nedeljo po za v petek predvidenem prihodu japonskega tovornega vesoljskega plovila HTV.

"Progress 47 je trenutno približno tri kilometre pod ISS na varni razdalji, kjer bo počakal do naslednjega poskusa priključitve," so sporočili pri Nasi. Plovilo se je od ISS ločilo v nedeljo, da bi izvedlo preizkuse za izboljšavo bodočih pritrditev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski vesoljski program že nekaj časa pestijo tehnične težave, ki so v zadnjem letu povzročile izgubo več satelitov in plovil, med drugim tovorno plovilo Progress, namenjeno proti ISS.

Na vesoljski postaji, ki je od Zemlje oddaljena 350 kilometrov, je trenutno šest ljudi, med njimi je tudi astronavtka slovenskega rodu, Američanka Sunita Williams.