"Ne odzivajte se," je Avstralcem svetoval Brian Hay s policijske uprave v Queenslandu. "Sporočilo takoj zbrišite. Panika ni potrebna, saj ravno na to računajo."

Sporočila so v nedeljo pričela deževati na mobilnike in elektronsko pošto. Policisti niso sporočili natančne številke, so pa priznali, da so bili tudi sami presenečeni nad razsežnostjo prevare. "Kar je nenavadno v teh okoliščinah, je razsežnost po vsej Avstraliji," je povedal Hay. "Tega še nikoli prej nismo videli."

Oblasti zadevo še vedno preučujejo, po izkušnjah predhodnih prevar pa bi lahko tudi ta izvirala iz zahodne Afrike, najverjetneje Nigerije. Sporočilo se glasi: "Nekdo mi je plačal, da te ubijem. Da ostaneš živ, imaš 48 ur časa za plačilo 5000 dolarjev. Če obvestiš policijo ali kogarkoli, je smrt obljubljena." Potem vsebuje še kontaktne podatke – naslov elektronske pošte na računu Yahoo.

Policisti opozarjajo, da bi lahko na takšno prevaro zlahka nasedli starostniki in tisti, ki ne uporabljajo spleta. "Storilci se zanašajo na strah, zaradi katerega posameznik ne razmišlja logično, temveč se obnaša tako, kot želijo oni," razlaga Hay. "Sumim, da je tej prevari že nasedlo nekaj ljudi."

Hay je tudi poudaril, da to ni posamezen dogodek. "Gre za organizirani kriminal," je zatrdil in spomnil na zapletenost izvedbe tako obsežne prevare. "Naredili so domačo nalogo. Dobili so seznam kontaktov in plačali za distribucijo sporočil."

Če se bo njihova prevara izkazala za donosno, se bodo tudi vrnili, je prepričan Hay.