Raziskovalec Terry Zink je dejal, da so našli dokaze, torej nezaželeno pošto, ki se je pošiljala iz Yahoojevih poštnih strežnikov, in sicer iz naprav, ki uporabljajo operacijski sistem Android.

V preteklih mesecih je Google utrpel že precej škode zaradi številnih odmevnih primerov škodljive programske opreme oziroma okuženih aplikacij. V uradni spletni trgovini "Google play" so imeli težave tudi z lažnimi aplikacijami, ki so jih ponujali kot brezplačne različice priljubljenih plačljivih aplikacij, kot so "Angry Birds" ali "Fruit Ninja".

Heker ima nadzor nad mrežo mobilnih naprav

Zadnje odkritje pa je šlo v novo smer. "Vsi smo že slišali za to," je Zink zapisal v svojem blogu. "Ampak to je prvič, da sem zadevo konkretno videl. Heker ima nadzor nad celotnim "botnetom", mrežo mobilnih naprav. Prijavi se lahko v uporabnikovo elektronsko pošto in pošilja sporočila.“

Analiza IP naslovov je pokazala, da so pošto upravljali iz naprav v Čilu, Indoneziji, Libanonu, Omanu, Filipinih, Rusiji, Sabdski Arabiji, Ukrajini in Venezueli. Pošta je uporabnike vabila k nakupu izdelkov, kot so različna zdravila in podobno.

Prvič za napade uporabili pametne telefone

Varnostni strokovnjak Graham Cluley je dejal, da je zelo verjetno, da napade izvajajo iz naprav z Androidom, vendar tega še ni bilo mogoče dokazati. Je pa bilo to prvič, da so pametne telefone izkoristili za takšne napade.

Kako zaščititi svoj telefon? Najlažje naj bi se bilo zaščititi z nadgradnjo operacijskega sistema na telefonu, preden pa namestite aplikacijo, ni odveč pregledati kritike, kjer lahko preberete marsikaj uporabnega.

Z Googla so sporočili, da so "zavezani k zagotavljanju varne izkušnje za potrošnike. Naši podatki za prvo in drugo polletje lanskega leta kažejo, da smo za 40 odstotkov zmanjšali potencialno škodljive prenose v Google Playu."