A tudi najbolj ambiciozni načrti glede zmanjšanja emisije ne bodo ustavile dviga gladine morji, predvsem zaradi temperaturne ekspanzije vode, so pojasnili ameriški in avstralski znanstveniki. "Tudi, če bodo uveljavljena agresivna zmanjšanja, zaradi katerih se bodo temperature dvignile za manj kot 2 stopinji Celzija do leta 2100, in padcem temperature v 22. in 23. stoletju, se bo dvig gladine nadaljeval," so zapisali v skupni izjavi v glasilu Nature Climate Change.

Dvig gladine morji naj bi bil posledica višjih temperatur zraka, ki segrevajo različne plasti v morju, voda pa se širi. Tudi, če bodo temperature padle in se bo površina morji ohladila, bodo nižji sloji še vedno toplejši kot prej. Če se bo dvig temperatur nadaljeval, pa bo zaradi ledenikov in večnega snega, ki se talita, problem le še večji.

Znanstveniki so izračunali, da če bi se uveljavila stroga pravila glede emisij, in bi temperature padle za 0,83 stopinje Celzija do leta 2100 ter še za 0,53 stopinje Celzija do 2300, bi se gladine morji do leta 2100 dvignile za 14,2 centimetra, do leta 2300 pa še za 24,2 centimetra. Če bodo sprejete bolj ohlapne omejitve in se bodo temperature do leta 2100 v povprečju dvignile za 3,91 stopinje Celzija, se bodo gladine morji dvignile za 32,3 centimetra – do leta 2300 za 139,4 centimetra.

"Čeprav dviga gladine morji ni mogoče ustaviti še vsaj nekaj sto let, jih je mogoče omejiti," so sporočili.