V četrtek ob 1.09 po našem času se bo tako na severni zemeljski polobli začelo poletje, na južni pa zima. Trajala bosta do 22. septembra, ko se bo z jesenskim enakonočjem pri nas začela jesen.

Dan in noč odprtih vrat na Golovcu

Kot ob vsaki menjavi letnih časov v Astronomskem geofizikalnem observatoriju Golovec tudi v četrtek pripravljajo dan in noč odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko dopoldne med 10. in 13. uro ter zvečer med 22. in 24 uro ogledali observatorij in s teleskopi opazovali nebo. Za večerni termin obiskovalci potrebujejo vstopnico, ki pa je sicer brezplačna in jo dobijo preko spleta.

Stonehenge spet poka po šivih

Kot vsako leto ob raznoraznih ''sončevih dogodkih'' se bo tudi letos ob solsticiju do roba napolnil britanski znameniti kameni Stonehenge. Na mestu, kjer stoji velikanski spomenik iz neolitika in bronaste dobe v Angliji se namerč tako ob solsticiju, kot enakonočju zberejo taboriščniki z vseh koncev sveta in življenjskih nazorov, ter z različnimi dogodki proslavijo ta posebni dan v letu.

Stonehenge je s človeške perspektve videti kot nekaj pokončnih in prekucnjenih kamnov, postavljenih enega na drugega. Iz zraka postane bolj jasno, kako je oblikovan. Gre namreč za niz koncentričnih krogov iz nasute zemlje ter iz manjših in večjih kamnov. Ob vhodu čisto sam stoji t.i. petni kamen, ki je videti, kakor da bi stražil spomenik, središče spomenika pa zaznamujeta dve podkvasti strukturi, sredi katerih stoji oltarni kamen.

Temperature so poletne že dalj časa

Temperature so bile pri nas sicer že v preteklih dneh poletne, saj so presegale 30 stopinj Celzija. Kot je pojasnil meteorolog Andrej Pečenko, to sicer še niso ekstremne temperature. V tem času bi lahko bilo namreč po njegovih besedah glede na moč sonca tudi 35 stopinj Celzija in več. Razlog, da niso tako visoke, pa je lahko tudi v vlažnosti tal, pojasnjuje Pečenko. A po muhasti prvi polovici junija predstavljajo temperature zadnjih dni večjo vročino.

Poročali smo: Prihajata peklensko vroča dneva: najbolj neznosno bo v sredo in četrtek, ponoči okoli 20 stopinj

Tudi do petka vremenoslovci še napovedujejo suho in vroče vreme, v petek pa lahko pričakujemo nekaj padavin in rahle ohladitve. V notranjosti države tako v petek in v prihodnjih dneh temperature verjetno ne bodo presegle 30 stopinj Celzija, padavin sicer ne bo veliko, bo pa več oblačnosti, napoveduje Pečenko.

Tudi sicer za poletje Pečenko pravi, da bodo prehodi front zelo hitri in ne bodo prinašali obilice dežja. Lokalno sicer lahko računamo tudi na močnejše padavine, dolgotrajnejšega nekajdnevnega deževja pa verjetno ne bo, je dejal. Kot pojasnjuje Pečenko, v zadnjih letih ugotavljajo, da na severnem polu ni toliko ledu in zato ni toliko prodorov hladnega zraka proti jugu. Vreme je zato po njegovih besedah bolj stabilno z manj padavinami, na kar lahko računamo tudi letos.