Kaj bi se zgodilo, če bi resnično prišlo do izbruha? Bi to pomenilo konec življenja na Zemlji, kot ga poznamo?

Med vsakim od treh superizbruhov v Yellowstonu, ki so se v zgodovini že zgodili, je na plano prišlo več kot tisoč kubičnih kilometrov magme. Po besedah Jacoba Lowensterna, ki vodi opazovanje vulkana v Yellowstonu, je to dovolj velik izbruh, da sloji pepela različne debeline prekrijejo večino Severne Amerike.

"Sloj pepela bi bil v bližini vira izbruha debel 30 centimetrov, 3200 kilometrov stran pa le del milimetra. Z gotovostjo lahko rečem, da bi se sledi pepela lahko našle po celotnih ZDA," je povedal Lowenstern.

V primeru pravočasnega opozorila bi države v bližini Yellowstona lahko evakuirali, kar bi pomenilo rešitev velikega števila življenj. Pepel bi bil več dni v ozračju, zato bi bilo dihanje na tem območju zelo oteženo. Sloj pepela, ki bi nastal na tleh, bi uničil vegetacijo in zastrupil vodne vire.

Zelo možno je, da bi tuje države poslale pomoč, lahko bi sprožili veliko akcijo čiščenja pepela. Brez takšne operacije v središču in na zahodu ZDA življenje ne bi bilo mogoče še naslednjih deset let. Preostanek sveta bi v naslednjih nekaj letih občutil podnebne spremembe, ki bi jih povzročil oblak pepela, kar bi spremenilo kemijsko sestavo atmosfere, še opozarjajo geologi.