Znanstveniki navajajo, da prekomerna raba energentov in nespametno spreminjanje Zemljinega obličja naš planet nezadržno približujejo kritični točki. S tem pa ne mislijo na spremembo, kot se je pred 12.000 leti pripetila z nastopom ledene dobe.

Sprememe, ki jih imajo znanstveniki v mislih, bodo povzročile nenormalne pogoje na planetu, kar pomeni nove ravni temperatur, nove ravni oceanov in množično izumiranje vrst, kar bo pripeljalo do popolnoma novega ekosistema. Ta pa ne bo nujno prijeten za življenje.

"Za prehod od ledene dobe pa do trenutnega ugodnega stanja na planetu smo potrebovali 1000 let. Spremembe, ki nam pretijo, se odvijajo veliko, veliko hitreje. Prehod v novo fazo Zemlje bo za človeka izjemno šokanten. Takoj, ko bomo presegli točko ravnotežja, povratek ne bo več mogoč,“ pojasnjuje profesor Arne Mooers.

"Tudi če bi skušali obrniti proces, ki ga na planetu pušča civilizacija (oceani, atmosfera, gozdovi...), se Zemlja ne bo več zmožna vrniti v stanje, kot ga poznamo danes.“

Znanstveniki poudarjajo, da smo do sedaj spremenili že 43 odstotkov Zemljine površine, koncentracijo ogljikovega dioksida pa povečali za 30 odstotkov od predindustrijske dobe. Do leta 2063 naj bi spremenili že 50 odstotkov površine. Prav ta točka pa naj bi pomenila prelom. "Seveda lahko o konkretnih posledicah zgolj ugibamo, dejstvo pa je, da bodo spremembe vplivale na družbeno nestabilnost, lakoto, vojne ipd."