Matic Smrekar iz ljubljanskega Astronomskega društva Labod je opozarjal, da moramo biti, tako kot pri opazovanju sončnevega mrka, posebej previdni. Pogled skozi teleskop, daljnogled, objektiv fotoaparata ali kakšen drugi optični instrument lahko namreč povzroči trajne poškodbe oči in slepoto. Če ste torej hoteli varno opazovati Venerin prehod mimo Sonca ste potrebovali zaščitna očala iz folije mylar.

Smrekar je povedal, da so bili precej razočarani, ker s Krima pri Ljubljani, kjer so organizirani ogled dogodka, zaradi oblačnega vremena niso videli ničesar. Zadovoljni so bili v Mariboru, kjer so lahko pojav v jasnem vremenu opazovali brez težav. Navidezni prehod Venere prek Sonca, si je ogledala tudi Hiša eksperimentov, pripravili so skupinsko opazovanje na Ljubljanskem gradu.

"Pri nas je bilo idealno," je za dejal predsednik mariborskega astronomskega društva Orion Igor Žiberna. "Od Sončevega vzida do četrtega stika, torej do konca, smo lahko opazovali vse faze brez oblačka," je povedal.

Po njegovih besedah je pojav na severnem delu zgornjega parkirišča nakupovalnega središča Europark v Mariboru opazovalo približno 200 ljudi. Še pred začetkom opazovanja so jim člani društva podali tudi osnovne informacije o tem redkem astronomskem pojavu in o uporabi teleskopa.

Prehod Venere preko Sonca se je videl kot črn krog, ki počasi navidezno potuje po svetli Sončevi ploskvi. Pojav nastane, ko Venera pri svoji poti okoli Sonca zaide natančno med Zemljo in Sonce. Dogodek smo nazadnje lahko z Zemlje občudovatli leta 2004, saj se pojavlja v parih. Naslednjič pa bo prehod viden šele leta 2117.