Tako v predstavitvenem videu kot na spletni strani so zapisali: "Če bi prebelili samo 5 odstotkov streh na leto po svetu, bi projekt uspešno zaključili leta 2030. S tem bi izpuste zmanjšali za 24 milijard ton CO2. Ravno toliko smo jih ustvarili v letu 2010. To bi pomenilo, da bi svetu ugasnili za celo leto."

O projektu Bela streha smo povprašali Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj, Umanotero, kjer nam je Vida Ogorelec pojasnila, da je pozitivni učinek barvanja črnih ravnih streh na belo s stališča globalnega segrevanja dvojen. Prvič: neporedno odbojni – albedo in drugič: manjše segrevanje zgradb samih (in mestnih območji) ter posledično manjša poraba za hlajenje, kar pomeni manjše izpuste TGP. "Po moji hitri oceni je prikazan učinek prihrankov izrazito precenjen – zanemarljiv na primer glede na spremembe v površini arktičnega ledu, ki se vztrajno zmanjšuje, kar poslabšuje albedo," je pojasnila Ogorelčeva.

"V Sloveniji je 'črnih' (z golo bitumensko lepenko) ravnih streh relativno malo in bi bilo ozelenjevanje boljša alternativa. Možna bi bila tudi prepoved črne strešne kritine in cestnih površin (mediteranska mesta imajo tipično veliko bele barve: kamniti tlakovci in zgradbe, beli ometi), oziroma spodbujanje svetlejših barv, ki imajo močnejši odbojni učinek," je na vprašanje, ali bi bil takšen projekt lahko uspešen tudi v Sloveniji, odgovorila Ogorelčeva.

Na Umanoteri so nam pojasnili, da obstajajo tudi druge alternative, kot je ozelenjevanje ravnih streh, kar ima pozitivne mikroklimatske učinke. "Prave tehnološke rešitve so tudi v smeri solarnega hlajenja - namreč absurd je, da v poletnem času višek energije rešujemo z dovajanjem in porabo električne energije, še posebej, če njena proizvodnja temelji na izgorevanju fosilnih goriv," je dodala Ogorelčeva.

"Pričakujemo lahko, da bomo v prihodnji letih priča tehnološkim prebojem na tem področju," je še napovedala in omenila, da imamo v Sloveniji idej za zmanjševanje izpustov CO2 veliko. Več dobrih praks lahko najdete na tem naslovu.

Sicer pa si poglejte, kako so mladi Newyorčani lansko leto belili strehe v svojem mestu.