Astrofiziki iz Univerze v Warwicku so našli štiri bele pritlikavke, ki jih obkrožajo prašni ostanki nekdanjih planetov. Raziskovalci so uspeli doslej najbolj natančno preučiti kemijsko strukturo atmosfere belih pritlikavcev, najpogostejši elementi pa so kisik, magnezij, železo in silicij. Isti štirje elementi sestavljajo okoli 93 odstotkov Zemlje. Ostanki planetov, ki krožijo okoli bele pritlikavke, pa so posledica ekspanzije zvezde, ki jih je uničila.

Profesor Boris Gänsicke, sicer vodja ekipe, je povedal, da se bodo uničujoči procesi, ki se odvijajo okoli oddaljenih belih pritlikavcev, nekoč verjetno odvijali tudi v našem sončnem sistemu.

"To, kar vidimo pri belih pritlikavkah danes, bi lahko bilo pokazatelj tega, kar se bo v daljni prihodnosti dogodilo Zemlji. Ko zvezdam, kot je naše Sonce, zmanjka jedrskega goriva v njihovem jedru, se razširijo in postanejo rdeče velikanke. Ko se bo to zgodilo pri nas, bo Sonce požrlo najbližja planeta, Merkur in Venero. Če bo Sonce v fazi rdeče velikanke požrl tudi Zemljo ni znano, tudi če do tega ne pride, pa bo njena površina povsem zažgana,“ je povedal Gänsicke.