"Izkušnje dobrih dveh let delovanja pri 3,5 TeV na žarek so nas prepričale, da lahko za to leto povečamo energijo, ne da bi ogrozili napravo,“ je povedal Cernov direktor za pospeševalnike in tehnologijo Steve Myers. "Sedaj je se moramo posvetiti eksperimentom, da bi čimbolj izkoristili povečan potencial za odkritja, ki smo jim ga omogočili.“

Čeprav se je energija trkov povečala za relativno skromno količino, se dvig prevede v povečan potencial za odkritja, ki je lahko večkrat večji pri odkrivanju določenih hipotetičnih delcev. Nekateri delci, recimo tisti, ki jih predpostavlja teorija supersimetrije, bi se proizvajali v precej večjem izobilju pri novi energijski vrednosti. Supersimetrija je sicer teorija fizičnih delcev, ki presega trenutni standardni model in bi lahko obrazložila obstoj temne materije v vesolju.

Ciljna energija žarkov pri 7 TeV

Higgsovi delci standardnega modela, če obstajajo, bi se pri novi energiji trka prav tako proizvajali v večjem izobilju kot pri 7 TeV, slaba plat povečane energije trka pa je, da se bodo povečali tudi procesi, ki se odvijajo v ozadju in oponašajo signal Higgsovih delcev. To pomeni, da bo še vedno potrebno celoletno delovanje LHC-ja, da bi mikavne namige iz leta 2011 lahko prevedli v odkritje, ali pa da bi zanikali obstoj Higgsovih delcev standardnega modela.

LHC bo pri trenutni hitrosti deloval do konca leta 2012, nato pa bo doživel prvi daljši premor, ko ga bodo pripravljali na dvig energije na 6,5 TeV na žarek, kar imajo v načrtih za pozno v letu 2014. Končna ciljna hitrost bo dosežena, ko bodo energijo dvignili na 7 TeV na žarek.