Kot pojasnjujejo v Slovenskem nacionalnem centru za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, sistem DNS na internetu - poenostavljeno rečeno - skrbi za preslikavo med imeni in IP-naslovi.

"Gre za porazdeljen imenih interneta, vrhnji DNS-strežniki pa vsebujejo informacije o vseh vrhnjih domenah, med drugim tudi podatke o avtoritativnih strežnikih za denimo domeno .si. Vrhnjih strežnikov je navidezno le trinajst, vendar je vsak od njih preko 'anycast' usmerjanja prometa pomnožen na različnih koncih sveta," pojasnjujejo slovenski strokovnjaki.

Napad naj bi ciljal v sam vrh DNS-sistema, vendar zaradi porazdeljenosti strukture, začasnega hranjenja podatkov na strežnikih ponudnikov, in filtrov, ki pri ponudnikih preprečujejo potvarjanje izvornega IP-naslova komunikacije, je tak napad malo verjeten, dodajajo v SI-CERT. Po njihovih besedah pa je še manj verjetno to, da bi napad napovedanih razsežnosti, torej izpad celotnega spleta, sploh imel načrtovani učinek.

V SI-CERT poudarjajo, da so Anonimni tudi sami kmalu po najavi napada na twitterju vest o globalni operaciji demantirali.

A kljub temu bo dežurna ekipa slovenskih strokovnjakov na SI-CERT v soboto pozorna na znake, ki bi lahko kazali na poskuse napadov DNS-strežnikov.