Za ustanovitev centra mora predlog komisije sprejeti finančni odbor Europola, so danes sporočili v Bruslju, pri čemer niso navedli, kdaj bo do tega prišlo.

Center se bo osredotočal na nezakonite spletne dejavnosti organiziranih kriminalnih združb, zlasti tiste, ki prinašajo velike dobičke, kot so na primer spletne prevare s kreditnimi karticami in podatki o bančnih računih.

Strokovnjaki iz EU si bodo prav tako prizadevali preprečevati kazniva dejanja na področju e-bančništva in spletnih rezervacij ter tako povečati zaupanje e-potrošnikov.

Center bo ščitil tudi uporabnike socialnih omrežij

Center se bo ukvarjal tudi z zaščito profilov na socialnih omrežjih in se boril proti kraji identitete prek spleta. Boril se bo tudi proti kibernetskemu kriminalu, ki zadaja hudo škodo žrtvam, na primer spolnemu izkoriščanju otrok prek spleta, in proti kibernetskim napadom na pomembno infrastrukturo in informacijske sisteme unije.

"Kibernetskim kriminalcem ne smemo dopustiti, da se vmešavajo v naše življenje na digitalnem področju. Evropski center za kibernetski kriminal v okviru Europola bo postal središče za sodelovanje v boju za prost, odprt in varen internet," je ocenila evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström.

Do leta 2011 je imelo dostop do interneta skoraj tri četrtine evropskih gospodinjstev (73 odstotkov), leta 2010 pa se je več kot ena tretjina državljanov EU (36 odstotkov) posluževala storitev spletnega bančništva. V Evropi 80 odstotkov mladih sodeluje v socialnih omrežjih na spletu, e-trgovina na svetovni ravni pa obsega osem bilijonov dolarjev letno.

Kibernetski kriminal je zelo dobičkonosen

Ob tem narašča kibernetski kriminal, storilci kaznivih dejanj na tem področju pa so za svoje nezakonite dejavnosti ustvarili dobičkonosen trg, na katerem lahko organizirane kriminalne družbe pridobijo podatke o kreditnih karticah že za evro, ponarejene kreditne kartice za približno 140 evrov, podatke o bančnih računih pa za samo 60 evrov.

Kazniva dejanja v kibernetskem prostoru so usmerjena tudi proti socialnim medijem. Vsak dan je zaradi različnih vrst poskusov vdora blokiranih do 600.000 računov na Facebooku, leta 2009 pa je bilo odkritih več kot 6,7 milijona ugrabljenih računalnikov.