V tej luči želi komisija študente, mlade strokovnjake ter mala in srednja velika podjetja seznaniti s številnimi priložnostmi, ki jih prinašajo delovna mesta, povezana z IKT, piše na uradni spletni strani tega dogodka, ki se nahaja na http://eskills-week.ec.europa.eu.

Po danes objavljenih podatkih evropskega statističnega urada (Eurostat) je v EU po podatkih za leto 2011 računalnik že uporabilo 78 odstotkov oseb v starosti od 16 do 74 let oziroma 96 odstotkov oseb, starih od 16 do 24 let. V Sloveniji ta deleža znašata 76 oziroma 99 odstotkov.

Datoteko ali mapo je kopiralo ali preneslo že 63 odstotkov Evropejcev v starosti od 16 do 74 let, medtem ko je v Sloveniji ta delež nekoliko nižji, 61-odstoten. Bolje se Slovenija odnese po tem, koliko oseb je že uporabilo osnovno aritmetično formulo v preglednici - v EU ta delež znaša 43 odstotkov, v Sloveniji pa 48 odstotkov.

Slovenija je nad povprečjem EU tudi pri deležu oseb, ki so že ustvarile elektronsko predstavitev - v EU je takih 31 odstotkov, v Sloveniji pa 36 odstotkov. Pod povprečjem pa je pri deležu oseb, ki so že napisale računalniški program - v EU ta delež znaša 10 odstotkov, v Sloveniji šest odstotkov.

Teden, ki ga v angleškem jeziku poimenujejo e-Skills Week 2012, uradno poteka od 26. do 30. marca, v njegovem okviru bo v več kot 30 evropskih državah zvrstila vrsta usposabljanj, konferenc, tekmovanj in drugih dogodkov.

Za evropskim tednom informacijske pismenosti stoji generalni direktorat za podjetništvo in industrijo pri Evropski komisiji, sodelujejo pa še evropska organizacija digitalne tehnološke industrije DigitalEurope, evropska mreža šolskih ministrstev European Schoolnet ter partnerji na nacionalnih ravneh.