V začetku aprila bodo na slovenskem trgu ponudili mobilnika lumia 800 in lumia 710, in sicer prek Telekoma Slovenije in Simobila, torej največjega in drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja. Vsi drugi partnerji bodo sledili postopoma, je povedal generalni direktor Nokie za Avstrijo, Hrvaško, Slovenijo ter Bosno in Hercegovino Martin-Hannes Giesswein.

Kdaj bo v Slovenijo prišel njihov paradni model lumia 900, danes predstavniki največjega proizvajalca mobilnikov na svetu niso želeli razkriti. Nokia je sicer na nedavnem svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni napovedala, da bo telefone lumia 900 v drugem četrtletju začela ponujati na vrsti novih trgov izven ZDA. Lumia 800 in lumia 710 sta prva rezultata lani sklenjenega dolgoročnega strateškega partnerstva Nokie in ameriškega proizvajalca programske opreme Microsoft, je pojasnil podpredsednik Nokie za Srednjo in Vzhodno Evropo Alberto Matrone.

Nokia se je z omenjenim partnerstvom odločila, da bo na svoje nove pametne mobilnike začela nameščati Microsoftov operacijski sistem Windows Phone. S tem želi dohiteti tekmece na hitro rastočem trgu pametnih mobilnikov na čelu z ameriškim Applom in južnokorejskim Samsungom. Generalna direktorica Microsofta Slovenija Biljana Weber je še dodala, da v slovenskem Microsoftu aktivno podpirajo razvoj domačih aplikacij. V spletni trgovini za mobilne aplikacije Windows Marketplace jih je že več kot 70, do danes pa beležijo preko 110.000 prenosov teh aplikacij.