"Gama žarki in visoka energija delcev bi vse ljudi na cilju izbrisali s sveta,“ trdi nova raziskava fizikov z Univerze v Sydneyju. Ne glede na to, kako "pogumno“ bi se na pot podal kapitan Kirk, vedno bi prišel v mrtve, sterilizirane sončne sisteme. Serija o odkrivanju novega življenja in civilizacij pa bi bila precej manj zanimiva.

Fiziki so namreč analizirali, kako bi se vedla materija v bližini resničnega teoretičnega warp pogona, ki je znan kot Alcubierreov pogon. Simulacija je pokazala, da bi se delci smrtonosno nagnetli okoli balončka v prostor-času, ki služi skakanju skozi vesolje. Še hujše težave pa bi se pokazale, ko bi se Enterprise ustavil.

"Predel vesolja pred ladjo, ki zavira iz nadsvetlobne hitrosti, je obstreljen s skoncentriranim žarkom delcev z izredno visoko energijo,“ pravijo fiziki.

Alcubierreov pogon je sicer teoretični pogon, ki omogoča potovanje z nadsvetlobno hitrostjo, zamislil pa si ga je fizik Miguel Alcubierre leta 1994. Pogon s pomočjo negativne energije okoli plovila uspe razširiti prostor-čas za seboj, istočasno pa stisne prostor-čas pred seboj.

Koncept Alcubierreovega pogona prikazuje nasprotni si regiji vesolja, ki se raztezata in krčita in poganjata središčno regijo (foto: Wikimedia).

Izbruh energij, ki sledi zaviranju prav tako nima maksimalne ravni. "Lahko nadaljuješ s potovanjem na vedno daljšo razdaljo in povečuješ energijo, ki bi bila sproščena, kar je eden od nenavadnih učinkov splošne teorije relativnosti. Žal bi tudi zelo kratko potovanje sprostilo toliko energije, da bi ta povsem uničila vse, kar je pred vami,“ je pojasnil Brendad McGonigal iz Univerze v Sydneyju.