Pametni mobilniki so namreč ena trenutno najhitreje rastočih panog nasploh. V letu 2011 se je njihova prodaja povečala za 53,5 odstotka, tako da so predstavljali že 34 odstotkov vseh prodanih mobilnih telefonov. Ob takem trendu rasti naj bi imela leta 2012 pametni mobilnik že milijarda ljudi, napoveduje analitska hiša Informa Telecoms & Media.

Kitajski proizvajalec Huawei je že v nedeljo predstavil model ascend D, ki ima štirijedrni procesor in ga je Huawei oklical za trenutno najhitrejši pametni mobilnik na svetu, ki da ima tudi dober zvok in video ter dolgo trajanje baterije.

Južnokorejski LG je prav tako predstavil model s štirijedrnim procesorjem, imenovan optimus 4xHD, tajvanski HTC pa model one series. Japonski Sony je medtem v nedeljo predstavil prve mobilnike, ki znova nosijo le blagovno znamko Sony. V zadnjih letih je nastopal z blagovno znamko Sony Ericsson, a ta odhaja v zgodovino, saj je Sony odkupil delež švedskega partnerja.

Analitiki sicer opozarjajo, da bo vse zmogljivejše funkcije pametnih mobilnikov mogoče v polnosti izkoristiti le, če bodo širokopasovna brezžična omrežja ponudila zadostno zmogljivost.

Po napovedih inštituta Digiworld Institute naj bi se mobilni prenos podatkov v obdobju med letoma 2012 in 2020 povečal kar za 33-krat, zato bo strokovna javnost na kongresu pozorno spremljala napovedi predstavnikov operaterjev glede postavljanja novih, zmogljivejših omrežij.

Drugo oviro še hitrejšemu razvoju trga mobilne telefonije pa predstavljajo visoke cene prenosa podatkov med gostovanjem v tujih omrežjih. Uporabniki zato v strahu pred visokimi računi med potjo v tujini raje izklopijo vse aplikacije, ki slonijo na prenosu podatkov, to pa posledično zavira nadaljnji razvoj trga mobilne telefonije.

HTC One

Na Kongresu mobilne tehnologije v Barceloni je podjetje HTC predstavilo svojega novega paradnega konja – model One. Omenjeni model ima 4.7 palcev velik zaslon, poganja ga pa prava "zverina“ - procesor quad-core Tegra 3.

HTC One je zmogljiv mobilnik, ki uporabniku omogoča boljšo izkušnjo s kamero. Ta namreč zajema fotografije v pičlih 0.7 sekunde. Sicer pa premore 8 MP, njena zaslonka pa se odpre do f/2.0, kar omogoča zajetje več svetlobe kot kateri koli drugi HTC model. Izjemno hitro, 0.2 – sekundno samodejno ostreje, pa omogoča skoraj neomejeno število zaporednih posnetkov.

V primerjavi posnetih fotografij med iPhoneom 4S in HTC One je slednji očitni zmagovalec – tako vsaj pravijo nekateri.

HTC pa sicer z novimi modeli uporabnikom omogoča precej dobrot. Ena izmed teh je 25 GB brezplačne shranjevalne kapacitete na aplikaciji Dropbox, pa tudi Beats Audio sistem, ki ga je podjetje pridobilo v lanskem avgustu. Omembe vredna je tudi aplikacija Media Link, ki omogoča brezžični prenos fotografij in videov na kateri koli televizor (pogoj je le HDMI priključek).

Nokia Lumia 610

Nokia je s predstavitvijo Nokie Lumia 610, najcenejše naprave iz družine Lumia, razširila nabor naprav s sistemom Windows Phone. Prav tako bo omogočila širšo dostopnost Nokie Lumia 900, saj jo bo ponudila tudi na trgih izven ZDA.

Nokia Lumia 610 je namenjena mladim uporabnikom, ki želijo za ugodno ceno spoznati družino naprav Lumia in sistem Windows Phone. Uporabnikom omogoča preprosto dostopanje do družbenih omrežij, brskanja po spletu, glasbe, iger, navigacije in več deset tisoč aplikacij v trgovini Windows Phone Marketplace. Uporabniki jo bodo lahko kupili v štirih živahnih barvah. Priporočena maloprodajna cena Nokie Lumia 610 pred davki in prispevki je 189 evrov. Na trg bo predvidoma prišla aprila.

Nokia Lumia 900, ki jo je Nokia januarja predstavila kot svoj prvi pametni telefon s podporo tehnologiji LTE, bo sedaj na razpolago tudi s podporo tehnologiji Dual Carrier HSPA za hitrosti do 42.2 Mbps. Izvrstna izkušnja dostopanja do privlačnih vsebin na 4,3-palčnem (10,9-centimetrskem) ClearBlack AMOLED zaslonu in zmogljiva baterija bosta tako dostopni uporabnikom v več državah po svetu.

Na napravah Nokia Lumia 900 in Nokia Lumia 610 bodo imeli uporabniki na razpolago tudi novo aplikacijo Nokia Reading, ki bo delovala kot bralnik elektronskih knjig, revij, časopisov in drugih vsebin. Nove naprave in storitve zaokrožujejo leto, v katerem je Nokia predstavila Lumio 710, Lumio 800 in Lumio 900. Novosti je predstavila prej kot pričakovano in z njimi požela številne pohvale.