Razlog za zmanjšanje zmogljivosti Nabucca leži v neuspehu konzorcija, ki ga sestavljajo avstrijski OMV, madžarski Mol, romunski Transgaz, bolgarski Bulgargaz, turški Botas in nemški RWE, pri dogovarjanju o sodelovanju proizvajalcev plina v osrednji Aziji in na Bližnjem vzhodu, je omenjeni časnik povzela ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Sodelujoči pri projektu tako niso uspeli zagotoviti dovolj proizvajalcev plina, s katerim bi napolnili plinovod in dosegli prvotno zastavljene zmogljivosti Nabucca.

Osrednji cilj Nabucca je vključiti azerbajdžanski plin, prek tega plinovoda pa želijo v Evropi svoj plin prodajati tudi v Iraku in Egiptu. Nabucco bi sicer lahko plin transportiral tudi iz Turkmenistana, Kazahstana in Uzbekistana.

EU si je želela, da bi skozi plinovod tekel tudi iranski plin, a ZDA temu nasprotujejo. Prav tako je bila ameriška administracija proti sodelovanju ruskih proizvajalcev plina pri projektu, saj naj bi bila oskrba z ruskim plinom tudi prek Nabucca v nasprotju s ciljem diverzifikacije dobaviteljev energentov.

Nabucco naj bi s traso čez Gruzijo in Turčijo tako obšel Rusijo in Ukrajino, ki sta se v preteklosti zaradi cene zemeljskega plina večkrat sporekli, zaradi sporov pa je brez plina ostala tudi EU.

Po prvotnem načrtu bi moral biti plinovod operativen v letu 2014, vendar so datum preložili. Gradnja se bo tako predvidoma začela leta 2013, prvi plin po plinovodu pa naj bi stekel leta 2017.