Na kongresu bodo sodelovali številni vodilni proizvajalci mobilnih telefonov z vsega sveta, med drugim še vodna vodilna finska Nokia, južnokorejski LG in japonski Sony. Analitiki pričakujejo predstavitev serije visoko zmogljivih in lahkih pametnih mobilnikov z Googlovim operacijskim sistemom android. Tisti na vrhu ponudbe se bodo lahko pohvalili z večjimi zasloni in hitrejšimi, štirijedrnimi procesorji, s čimer naj bi uporabnikom omogočali tudi udobno igranje video iger.

Prehitevanje razvoja

Vendar pa analitiki hkrati opozarjajo, da bo vse zmogljivejše funkcije pametnih mobilnikov mogoče v polnosti izkoristiti le, če bodo širokopasovna brezžična omrežja ponudila zadostno zmogljivost. Če so telekomunikacijski operaterji v preteklosti s svojimi omrežji prehitevali oziroma sledili razvoju mobilnikov in storitev, pa v zadnjem času štafetno palico prevzemajo proizvajalci mobilnikov oziroma ponudniki vsebin.

Operaterji so namreč zaradi gospodarske krize, ostre konkurence in minulih naložb investicijsko izčrpani, obstoječa omrežja mobilne telefonije tretje generacije (3G) so zaradi vse večjega števila uporabnikov pametnih mobilnikov in vse več spletnih storitev preobremenjena, postavljanje zmogljivejših omrežij četrte generacije (4G) pa je drago.

Po napovedih inštituta Digiworld Institute naj bi se mobilni prenos podatkov v obdobju med letoma 2012 in 2020 povečal kar za 33-krat, zato bo strokovna javnost na kongresu pozorno spremljala napovedi predstavnikov operaterjev glede postavljanja omrežij 4G. Drugo oviro še hitrejšemu razvoju trga mobilne telefonije pa predstavljajo visoke cene prenosa podatkov med gostovanjem v tujih omrežjih. Zakupljene količine prenosa podatkov v naročniških paketih namreč običajno ne zajemajo prenosa v tujini, ki je za navadne uporabnike zelo drag.

Izklop vseh aplikacij

Uporabniki zato v strahu pred visokimi računi med potjo v tujini raje izklopijo vse aplikacije, ki slonijo na prenosu podatkov, to pa posledično zavira nadaljnji razvoj trga mobilne telefonije. Po nekaterih podatkih bi znižanje cene podatkovnega gostovanja samo v Evropi prineslo okrog 1,5 milijarde evrov prihodkov. Prenos podatkov je tako postal glavna tema pogovorov v telekomunikacijski srenji, saj beleži izjemno rast in je s tem nasledil govorne klice kot glavni možni vir za povečanje prihodkov kapitalsko opešanih operaterjev.

V tem okviru pa se pojavlja tudi vprašanje delitve prihodkov. Ponudniki vsebin oziroma aplikacij namreč svoj hitro naraščajoči zaslužek zadržijo le zase, čeprav s prometom prek aplikacij povečujejo obremenjenost omrežij, v katere pa vlagajo le operaterji. Kongresa se tradicionalno ne udeležuje ameriški Apple, katerega iPhoni so eden glavnih hitov na trgu mobilnikov, letos pa niti južnokorejski Samsung ne bo imel posebne novinarske konference. Tudi zato želijo čim več pozornosti pritegniti sodelujoči proizvajalci, kot sta kitajska Huawei in ZTE ali japonska Panasonic in Fujitsu.

Pametni mobilniki so namreč ena trenutno najhitreje rastočih panog nasploh. V letu 2011 se je njihova prodaja povečala za 53,5 odstotka, tako da so predstavljali že 34 odstotkov vseh prodanih mobilnih telefonov. Ob takem trendu rasti naj bi leta 2012 pametni mobilnik imela že milijarda ljudi, napoveduje analitska hiša Informa Telecoms & Media.