Profesorica Jennifer Graves iz Avstralske narodne univerze je pred časom povedala, da bi Y kromosom lahko izumrl že v petih milijonih letih. Leta 2003 pa je profesor genetike Brian Sykes v knjigi Adamovo prekletstvo: prihodnost brez moških (Adam's Curse: A Future without Men) napovedal, da bo kromosom Y, in z njim moški, izumrl v vsega 100 tisoč letih.

Ocene so bile rezultat primerjave med človeškimi X in Y spolnimi kromosomi. V času prvih sesalcev naj bi bila kromosoma identična, Y kromosom pa ima danes samo še 78 genov, medtem ko ima X kromosom še vedno okoli 800 genov.

Jennifer Hughes pa je s kolegi z Whitehead inštituta v massachusettskem Cambridgeu pokazala, da je strah za "naglo“ izumrtje moških pretiran. Skupaj z ekipo je uspela pokazati, da človeški kromosom Y v zadnjih šestih milijonih let ni izgubil niti enega gena, ter zgolj enega v zadnjih petindvajsetih.

Do rezultatov so prišli s pomočjo raziskav na kromosomih šimpanzov, ki so se od človeških prednikov odcepili pred šestimi milijoni let, in makakov, ki so se odcepili pred petindvajsetimi milijoni let.

Prepričani so, da se je razkroj kromosoma Y ustavil in da se verjetno ne bo kaj kmalu zopet nadaljeval.