Zapuščeno velemesto so našli pod zemeljskim površjem v Braziliji. V preteklosti je bila to ena največjih kolonij mravelj na svetu, so prepričani znanstveniki. Nihče pa ne ve zagotovo, kdaj je ta vrsta mravelj listorezk zapustila svojo "prestolnico" in kaj je temu botrovalo.

Območje mravljišča se je razprostiralo na 46 kvadratnih metrih in segalo tudi do osmih metrov pod zemljo. Znanstveniki so podzemne prostore najprej kar nekaj časa utrjevali, po mesecu dni pa so le lahko pogledali podzemno kraljestvo. Njihov vodja, profesor Luis Forgi, je razkril neverjetno mesto, ki ga je opisal kot "mravljinčjo različico Kitajskega zidu".

Skupnost mravelj, ki so jo opisali tudi "superorganizem" zaradi načina njihove organizacije, si je resnično zgradila ogromen dom. Vsaka živalica je večkrat zapored nosila nekajkrat več zemlje, kot tehta sama, na razdalji, ki bi za človeška razmerja pomenila kakšnih osemsto metrov.

V podzemnem kompleksu je več glavnih cest, ki povezujejo glavne prostore, z njih pa se vijejo stranske ceste, ki vodijo do različnih "smetišč". Mravlje listorezke so takšne kolonije ustvarjale v obeh Amerikah, imajo pa drugo najbolj kompleksno sestavljeno družbo, takoj za našo, trdijo znanstveniki.