Trenutno signal DVB-T2 že oddaja oddajnik Nanos, v kratkem ga bo začelo oddajati še šest oddajnikov v zahodnem delu Slovenije, so povedali v agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek). Za izvajalca testnega oddajanja je bil izbran RTV Slovenija. Oddajale se bodo testne vsebine - poudarek bo na različnih tehničnih parametrih. Ker nameravajo testirati različne nabore tehničnih parametrov, bo testiranje potekalo daljše obdobje, predvidoma eno leto. Gledalci testiranja ne bodo občutili, saj bodo testna oddajanja potekala na še nezasedenih kanalih.

Lahko pa vsak, ki že ima sprejemnik DVB-T2, ki pa je drugačen od v Sloveniji uveljavljenih sprejemnikov DVB-T, sprejema testno oddajanje. "Vendar pa tu za zdaj ne gre za zanimive vsebine, ampak predvsem za meritve signalov pri različnih parametrih in vplivih okolja," pojasnjujejo v Apeku. Cilj je preučiti prednosti nove tehnologije, predvsem z vidika možnosti njene uporabe za pokrivanje t.i. belih lis v Sloveniji. To so območja, ki niso komercialno zanimiva za ponudnike elektronskih komunikacijskih storitev, zato tamkajšnji prebivalci nimajo dostopa do drugih platform, kot so denimo kabelska in internetna televizija ali mobilni širokopasovni dostop ipd.

Bistveno izboljšane zmogljivosti

Slovenija je 1. decembra predlani izklopila veliko večino analognih televizijskih oddajnikov in televizijski signal začela oddajati pred digitalnih oddajnikov na osnovi tehnologije DVB-T. DVB-T2 v primerjavi z uveljavljenim sistemom DVB-T prinaša večje prenosne zmogljivosti, tudi prek 40 Mbit/s, več možnosti za konfiguracijo digitalnih multipleksov, večjo odpornost na motnje in možnost združevanja različnih storitev znotraj enega omrežja. To sicer ne pomeni, da bo Slovenija čez noč menjavala standarde oziroma tehnologije ter s tem oddajno in sprejemno opremo, ampak bo pred tako spremembo izvedla tehten premislek in šele nato sprejela odločitev.

Najverjetneje uvedba DVB-T2 srednjeročno ne bo pomenila ukinitve omrežij DVB-T in s tem povezane potrebe, da gospodinjstva znova zamenjajo sprejemnike oziroma pretvornike. Sistem DVB-T2 se bo namreč verjetno uporabil za ponujanje plačljivih televizijskih programov prek prizemnih omrežij. Pri plačljivi televiziji pa operater priskrbi gledalcem sprejemnike in ta sprejemnik je potem uporaben tudi za današnjo brezplačno ponudbo televizijskih programov po zraku.