Na Aljaski so ljudje v pričakovanju ene najlepših ''auror borelais'' kampirali v neznosno nizkih temperaturah, igra svetlobe pa naj bi bila prav ta teden najbolj interesantna. Kot si lahko pogledate na spodnjem posnetku, severno nebo dobesedno gori v raznih barvah svetlobe, a imajo te tudi svoj davek.
Sicer je nevihta, ki nam je darovala prekrasen severni sij, tokrat minila brez večjih zapletov, a je kljub vsemu povzročila nemalo preglavic v telekomunikacijskih povezavah in letalskem prometu.

Yuri Shprits, profesor na UCLA je povedal, da ga skrbijo predvsem nadaljnje nevihte. Prebivalci Aljaske se bodo v letošnjem letu morali spopasti s še mnogo aurorami, ki kot razloži profesor, nastanejo, ko velika količina sončeve radiacije udari ob zemljino magnetno polje.

Naravno geomagnetno polje nas ščiti pred elektromagnetnimi žarki iz vesolja. To polje je zaščitilo tudi večino naših telekomunikacijskih povezav in omogočilo tudi normalno delovanje visokotehnoloških naprav.

Doug Biesecker iz Centra za vesoljski vremensko prognozo je za Wall Wall Street Journal povedal, da so kljub temu bili vidni nekateri učinki nevihte''. ''Nekatera letala niso letela na polarnih poteh, ogrožena pa so bila tudi vesoljska plovila. Pričakujemo pa od satelitskih podjetij, da ta problem rešijo sami.''

(foto: Ap)

Pričakuje se, da bodo žarčenja nedeljske nevihte do četrtka povsem izzvenela. Sicer pa je pojavljanje sončevih neviht razdeljeno na obdobja, ko se dogajaj in obdobja, ko jih ni. Ta so med seboj oddaljena enajst let, trenutno pa smo v obdobju, ko se dogajajo. Najlepše severne sije se pričakuje v maju prihodnjega leta, saj naj bi bila nevihta nekajkrat močnejša od nedeljske.