Z demonstrativno akcijo je ameriški splet želel ilustrirati posledice zakona, o katerem naj bi še ta mesec glasoval kongres v Washingtonu. Gre za zakon o zaščiti intelektualne lastnine in prepovedi piratstva, ki v senatu in predstavniškem domu potuje pod različnima imenoma (Pipa in Sopa). Če bo sprejet, bo zakon sodiščem in korporacijam dal pooblastila za takojšnjo zatemnitev spletnih mest in blokado tistih spletnih ponudnikov, ki so osumljeni piratstva. Osnutek zakona podpira bogata zabavna industrija (Motion Picture, Ameriško združenje glasbenikov, režiserjev...), ki ima v Washingtonu na stotine lobistov. Močan podpornik zakona je tudi vplivna gospodarska zbornica.

Ko je osnutek zakona pred tremi meseci zagledal luč sveta, se je Hollywoodu uprla Silicijeva dolina, ki je zibelka interneta. "Gre za spopad med starim in novim," je včeraj dejal Tim Wu, profesor na Univerzi Columbia, sicer pa avtor znamenite knjige Master Switch, ki je izšla lani. "To je prvi realni test politične moči spleta in ne glede na to, kaj se bo iz zadeve izcimilo, spleta od danes naprej ne bo mogoče več izrivati," je pojasnil profesor Wu.

Podjetja Silicijeve doline se strinjajo, da je treba intelektualno lastnino zaščititi. Toda sočasno opozarjajo, da nejasna, slabo opredeljena pravila zakona omogočajo cenzuro interneta. To je absurdno, trdijo v Silicijevi dolini. Kako je mogoče zatemniti ves Youtube, če nekdo na drugem koncu sveta krši intelektualno lastnino, se sprašujejo v Googlu, ki je lastnik popularnega spletnega mesta. S tem pa še ni konec absurda. Zatemnitev spletnega mesta ali celo blokado spletnega ponudnika je po osnutku zakona mogoče zahtevati, če denimo neki bloger objavi fotografijo, do katere nima pravice, njegov blog pa se pojavi v agregatu ali pa na spletnem mestu brskalnika. Teoretično bo mogoče zaradi tako majhnega prekrška zatemniti blog, spletni agregat (recimo Huffington Post) in tudi brskalnik, kot je Google, trdijo operaterji spleta.

Pred časom so spletna podjetja predlagala posvetovanje s predstavniki zabavne industrije ter člani kongresa. Hollywood se sestanka ni hotel udeležiti, medtem ko so člani kongresa nekoliko bolj prisluhnili operaterjem spleta. Oba doma kongresa sta v osnutek zakona vnesla nekaj sprememb, ki pa po mnenju protestnikov niso bistvene. Večina kongresnikov je še vedno v primežu močnega hollywoodskega lobija in podpira kontroverzni osnutek zakona, o katerem naj bi glasovali pred koncem januarja. To je bil neposredni razlog za včerajšnje protestne zatemnitve spleta. Tudi Bela hiša je minulo soboto izrazila nezadovoljstvo nad obstoječo obliko osnutka zakona o zaščiti intelektualne lastnine.