Skupek, ki so ga poimenovali "El Gordo" (ali po naše "Debeluh") je sedem milijard svetlobnih let od Zemlje in ima maso, ki je dva bilijard-krat (2.000.000.000.000.000-krat) večja od mase našega Sonca.

Astronomi so na 219. srečanju Ameriške astronomske skupnosti povedali, da El Gordo trenutno še raste, predstavili pa so še nekaj drugih skupkov galaksij, saj upajo, da bodo lahko bolje razumeli, kako se takšni skupki izoblikujejo, rastejo in zaletavajo drug v drugega.

El Gordo trenutno prestaja proces združevanja. Gre za najbolj pester dogodek v vesolju, ogromne količine materije – in tudi skrivnostna temna materija – se zaletavajo druga v drugo pri izjemnih hitrostih.

"El Gordo je oddaljen približno sedem milijard svetlobnih let – gledamo v čas, ko je bilo vesolje polovico mlajše, kot je sedaj, ko so se strukture formirale na drugačen način," je za BBC razložil Jack Hughes z univerze Rutgers v ameriškem New Jerseyu. "Z gledanjem in učenjem značilnosti El Gorda lahko razumemo časovno evolucijo formacije struktur v vesolju."