Tako po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kaže pred časom objavljeno poročilo ruskega ponudnika rešitev za računalniško varnost Kaspersky Lab za lansko tretje četrtletje. Po njihovih podatkih so neželena elektronska sporočila v tretjem četrtletju v povprečju tvorila 79,8 odstotka celotnega e-poštnega prometa. Od tega jih je 14,8 odstotka izviralo iz Indije, 10,6 odstotka iz Indonezije in 9,7 odstotka iz Brazilije.

Po pojasnilih analitikov podjetja Kaspersky Lab ti podatki potrjujejo vse močnejši trend rasti pošiljanja spama z računalnikov v azijskih in latinskoameriških državah. Indija po njenih besedah zaseda prvo mesto zaradi pomanjkanja osveščenosti o internetni varnosti ter neučinkovite zakonodaje na področju boja proti neželeni e-pošti. Indijski strokovnjak za internetno varnost Vijay Mukhi dodaja, da lahko avtorji spama, ki jih pregon v bolj strogih državah sili k iskanju novih lokacij za delovanje, v Indiji delujejo praktično nekaznovani.

S pojmom spam oziroma neželena e-pošta se običajno označuje elektronska sporočila, ki so anonimnega oziroma težko določljivega izvora ter se s pomočjo različnih prijemov množično pošiljajo na elektronske naslove uporabnikov, ki si tega sploh ne želijo oziroma se nanje niso naročili. Vsebina sporočil je pogosto komercialna, torej da vabi k nakupu določenega proizvoda, vsebuje lahko tudi politična sporočila ali skuša uporabnika zvabiti v kakšno finančno prevaro ali na njegov računalnik namestiti računalniški virus.

Indija ima trenutno po podatkih indijskega internetnega in mobilnega združenja 112 milijonov internetnih uporabnikov, s čimer se uvršča na tretje mesto na svetu - za vodilno Kitajsko in ZDA. Število internetnih uporabnikov v Indiji naj bi se sicer vsak mesec povečalo za pet do sedem milijonov evrov.