V regiji so bili v letu 2011 precej pogosti manjši potresi, zato znanstveniki sklepajo, da je vulkan vse bolj aktiven, piše Daily Mail. Če bi resnično izbruhnil, bi bile posledice katastrofalne, sledile bi množične evakuacije, morda pa tudi kratkotrajna ohladitev Zemlje, ker bi lahko oblaki pepela dlje časa blokirali sončne žarke.

Na portalu volcanodiscovery.com pa pišejo, da je pisanje britanskega tabloida bolj znanstvena fantastika kot kaj drugega, saj ni nobenega zanesljivega dokaza, da bi vulkan v bližnji prihodnosti lahko izbruhnil.

Znanstveniki sicer verjamejo, da je vulkan po velikosti in moči podoben filipinskemu Pinatubu. Ta je leta 1991 poskrbel za največji izbruh v 20. stoletju – izbruhal je deset milijard ton magme, 20 milijard ton žveplovega dioksida in sedem kubičnih kilometrov pepela, zaradi česar je sledila globalna ohladitev za pol stopinje Celzija.

Vulkanologi menijo, da je vulkan Laacher See še vedno aktiven, saj v jezero izpušča ogljikov dioksid, kar lahko opazimo zaradi mehurčkov na vodni površini.