Naprej obiščite Facebookovo predstavitveno stran nove oblike profila. Poglejte video, kako bo Časovnica spremenila vaš profil in kaj bodo po novem videli vaši uporabniki, ko bodo brskali po vaših podatkih.

Začnite tukaj.

Na dnu strani boste opazili štiri gumbe, ki si od leve proti desni sledijo: Cover (naslovnica), Zgodbe, Aplikacije in nato Sprejmi časovnico (Get Timeline). Kliknite na zadnji, četrti gumb in odprl se vam bo vaš profil v novi obliki. Za urejanje vaše časovnice imate sedem dni časa, sicer pa jo lahko, če menite, da ste jo uredili, objavite takoj, ko se za to odločite.

Oglejte si predstavitveni video:

Vašo časovnico lahko začnete urejati po vrsti (od zgoraj navzdol). Najprej izberite fotografijo za vašo naslovnico. Facebook uporabnikom priporoča, da izberejo fotografijo, ki na nek način zaznamuje njihovo življenje, saj bo to prva stvar, ki jo bodo videli vaši prijatelji, ko bodo obiskali vaš profil. Zapomnite si, da s časovnico v bistvu ustvarjate nekakšno zgodbo o svojem življenju. Izbere lahko fotografijo, ki jo imate shranjeno na računalniku ali kakšno, ki jo že imate shranjeno v svojih albumih na Facebooku.

Pod naslovno fotografijo se bo objavila vaša profilna slika, pod njo pa vaši osebni podatki (na levi strani) in druge informacije (prijatelji, slike, kje se nahajate, zapiski, všečki, naročnine – dodate lahko še druge stvari). Če pod vašimi osebnimi podatki (na levi strani) kliknete Več o, se vam bo odprla posebna stran z vašimi osebnimi podatki, ki jih lahko uredite tako kot sami želite. Kliknite na gumb Urejanje in spremenite, dopolnite, zbrišite tiste podatke, ki želite, da se bodo prikazali, ko bodo drugi brskali po vašem profilu.

Če se premaknete nižje, boste opazili, da so na levi strani objavljene vaše spremembe statusa, fotografije in videi, ki ste si jih prilepili na zid, na desni strani pa vaši prijatelji, druge vaše dejavnosti, objave vaših prijateljev na vašem profilu itd. Na skrajno desni strani imate časovnico, ki spremlja vaše objave od prve registracije na Facebooku naprej. Vsako leto si lahko ogledate, pri vsaki objavi pa imate možnost (če se s kazalnikom miške premaknete v zgornji desni kot vsake objave imate na izbiro zvezdico (Funkcija) in Uredi ali odstrani), da jo uredite, odstranite iz časovnice, blokirate ali spremenite videz vašega profila.

Izpostavite pomembne življenjske dogodke

Ob kliku na spodnjo možnost na vaši časovnici (Rojstvo) se vam bo pokazal vaš datum rojstva in kraj rojstva, če sta to podatka, ki ju delite s svojimi prijatelji. Tukaj lahko dodate fotografijo svojega rojstva ali fotografijo iz vašega otroštva. Dodajate lahko tudi fotografije iz vaše mature, diplome, prvega šolskega dne, prvega službenega dne, rojstnega dne vašega otroka …

Če se premikate po vaši časovnici se vam bo na vrhu strani pokazal razdelek, kjer bo na levi strani navedeno vaše ime, časovnica (Timeline) in zdaj (Now), na desni strani pa še štiri možnosti: Stanje, Fotografija, Kraj in Življenjski dogodek. Pri kliku na katerega izmed štirih desnih gumbov, boste lahko spremenili svoj status, dodali fotografijo, zabeležili, kje se nahajate, ali ustvarili življenjski dogodek. Slednji bo označen kot nekakšna prelomnica na vaši časovnici, lahko boste dodali fotografijo, poimenovali dogodek, izbrali lokacijo, osebe, ki so zaznamovale ta dogodek, kdaj in napisali kratek opis dogodka.

Pod vašo naslovno sliko, na desni strani, imate možnost tudi posodobiti podatke in pregledati vaše zadnje aktivnosti v drugačnem pogledu. Za dnevnikom aktivnosti (Activity Log) pa imate na izbor še dodatno orodje, s katerim si lahko svoj profil ogledate v vlogi enega izmed svojih prijateljev. Tako boste lažje videli, koliko informacij delite in kako prilagodite nastavitve zasebnosti. Te še vedno urejate na posebni strani. Poleg gumba Domov (na strani zgoraj desno) imate na izbiro tudi puščico, kjer imate tudi možnost nastavitev zasebnosti.

Facebook vas bo na profilu obveščal, kdaj bo začel delovati vaš nov profil, če ste prepričani, da ste z njim zadovoljni, pa ga lahko sami objavite takoj.