Nemški zgodovinarji še niso našli skupnega jezika, ali naj 1650 let staro steklenico vina odprejo, ali pa jo vseeno pustijo še nekaj let "zoreti". Vsebina bi namreč znanstvenikom utegnila pomagati pri raziskavah.

Več kot poldrugo tisočletje star primerek, ki ga zgodovinski muzej Pfalz  v Bad Dürkheimu hrani že 144 let, je zapečaten z voskom, notri pa se nahaja belkasta tekočina.

Lokalno vino naj bi bilo okoli leta 350 pokopano v mestu Speyer skupaj s plemiškim rimljanom, leta 1867 so ga odkopali, v času Prve svetovne vojne pa ga je analiziral neimenovan cesarjev kemik. "Bojim se, da vino ne bo dobro reagiralo na zračni šok, če steklenico odpremo. Je pa vsebina še vedno tekoča," pravi kurator v muzeju Ludger Tekampe. Tudi enologinja Monika Christmann je skeptična: "Mikrobiološko vino najbrž ni pokvarjeno, a prav dobrega okusa vseeno nima več."