To pomeni, da si HP daje še eno priložnost na področju proizvodnje tablic, ki jih poganja sistem Webos. To naj bi se najverjetneje zgodilo v letu 2013, je v pogovoru za tehnološki blog Techcrunch povedala glavna izvršna direktorica HP Meg Whitman.

Kot pojasnjujejo v HP, bodo tudi sami še naprej podpirali in razvijali sistem Webos, vendar pa bo ta hkrati postal odprtokoden. To pomeni, da bo njegova koda brezplačno dostopna tudi zunanjim razvijalcem programske opreme.

V HP upajo, da bodo s tem korakom spodbudili ustvarjalnost odprtokodne skupnosti in tako prispevali k razvoju nove generacije aplikacij in naprav. Seveda pa bo potencialno bogatejša ponudba aplikacij tudi dobra popotnica za tablice z Webosom.

HP je avgusta najavil, da bo nehal proizvajati pametne mobilnike in tablice z operacijskim sistemom Webos. Slednjega je lani pridobil z 1,2 milijarde dolarjev vrednim nakupom podjetja Palm. Za to najavo so se takrat odločili zaradi nezadovoljive prodaje njihovih tablic touchpad v prvih sedmih tednih po uvedbi na trg.

Temu je sledilo občutno znižanje cen omenjenih tablic, kar pa je nato močno spodbudilo povpraševanje po touchpadih. Ti so bili v prvih 10 mesecih letos druge najbolje prodajane tablice v ZDA, zaostali so le za Applovimi ipadi, kažejo podatki analitske hiše NPD Group.

Whitmanova, ki je septembra na čelu družbe zamenjala Lea Apothekerja, se je zdaj očitno odločila znova poskusiti na tem področju. Kot je povedala za blog, bodo verjetno v letu 2013 na trg poslali nove tablice s sistemom Webos. Obenem pa bodo veliko stavili tudi na tablice z Microsoftovim sistemom Windows.

Po mnenju analitikov ta korak pomeni, da ima HP namen predvsem proizvajati naprave za operacijski sistem Webos ter po vzoru drugih tekmecev vzpostaviti in upravljati spletno trgovino z aplikacijami za pametne mobilnike in tablice.

Ne more si namreč privoščiti, da ne bi bil prisoten na tem tako hitro rastočem trgu, ki deloma botruje tudi manjšemu povpraševanju po klasičnih računalnikih, ki so osrednji posel HP.