Raziskavo o izvedli v kalifornijskem inštitutu za tehnologijo in v laboratorijih kalifornijske univerze. Izsledke raziskave je objavila revija Science, v prevodu Znanost, poroča BBC.

Produkt raziskave je bila izdelava materiala z gostoto 0,9 miligramov na kvadratni centimeter. Gradniki tega materiala so kovinske mikrorešetke, ki jih v 99 odstotkih sestavlja zrak. Raziskovalci trdijo, da moč odkritega materiala izvira ravno iz njegove rešetaste sestave in da je kar stokrat lažji od stiropora.

Da bi odkrili dejansko moč teh votlih kovinskih cevk, so jih raziskovalci stiskali tako dolgo dokler niso dosegle zgolj polovico svoje prvotne debeline. Nato so odstranili breme, ki je material stisnilo in ugotovili da je snov takoj zrasla na 98 odstotkov svoje prvotne debeline in ponovno prešla tudi v svojo prvotno obliko, poroča BBC.

Lorento Valdevit, eden izmed članov ekipe, ki je odkrila ta material, je poudaril, da različni materiali pridobivajo na svoji moči, ko je njihova velikost zmanjšana. “Če to združimo z možnostjo prilagajanja arhitekture rešetaste zgradbe, dobimo edinstven celičen material,“ je še dodal.

Raziskovalci predvidevajo, da bi se izredno lahek material med drugim lahko uporabljal tudi za izolacijo ter za izdelavo izdelkov, ki blažijo zvok in vibracije.