Raziskava je tako prvič pokazala, kar se je dolgo časa ugibalo. V Indoneziji živi kar 90 odstotkov vseh orangutanov, ki še prebivajo v divjini. Ocenjujejo, da na svetu živi zgolj 50.000 do 60.000 te vrste opic. Njihovo življenje ogroža predvsem sečnja gozdov. Raziskava pa je pokazala, da je tudi človek orangutanov sovražnik.

Raziskavo so izvedli v kar 687 vaseh in intervjuvali skoraj 7000 oseb. Ugotovili so, da so ljudje v preteklem letu ubili vsaj 750 orangutanov – večino naj bi jih pobili moški, saj je le 11 žensk priznalo, da so ubile orangutana, še navaja Reuters.

Raziskava je tudi pokazala, da so ljudje trdili, da so orangutana ubili zgolj enkrat ali dvakrat v svojem življenju. Če upoštevamo, da so samo v lanskem letu ljudje ubili več kot 700 orangutanov, je prejšnji podatek še kako zaskrbljujoč.

Na indonezijskem zunanjem ministrstvu so prepričani, da so izsledki raziskave izmišljeni. Dejali so, tako Reuters, da bodo vse ugotovitve natančno raziskali, a da dvomijo, da je vsebina poročila resnična.