"To je prvi primer, ko motor resnično deluje,“ je povedal Ben Feringa, profesor organske kemije na nizozemski Univerzi v Groningenu in vodja ekipe, ki je ustvarila novo nano vozilo. "Vstavite lahko energijo in dobite pogonski mehanizem kot v pravem motorju ali avtomobilu.“

Nano vozilo ima štiri molekularne motorje, ki so dodani na sintetično molekulo. Ko motorji prejmejo električni dražljaj, potisnejo vozilo po bakrenem površju. Vsak motor pa lahko nadzorujejo posebej, kar pomeni, da lahko vozilo tudi usmerjajo.

"Nadzor gibanja v nano svetu je precej težaven, gibanje pa je precej drugačno od tega, kar se dogaja v makro svetu,“ je pojasnil Feringa. Teža in sila težnosti ne moreta prizemljiti molekularno vozilo, kot smo to vajeni pri naših avtomobilih. Da bi molekule mirovale do aktivacije, pa je morala ekipa znanstvenikov okoli nano vozila vzdrževati nizko temperaturo in vakuum.

Feringa je molekulo izdelal z ekipo, h kateri so šteli tudi Karl-Heinz Ernst, profesor pri švicarskem zveznem laboratoriju za znanost materialov in tehnologijo, Syuzanna Harutyunyan, asistentka za sintetično organsko kemijo pri Univerzi v Groningenu, in Nathalie Katsonis, asistentka za biomolekularno nanotehnologijo pri Univerzi v Twenteju. Njihovo nano vozilo je bilo predstavljeno v znanstveni reviji Nature, ki je izšla 10. novembra.